Prenosimo iz dnevnog tiska

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_190208.jpg

Ne s previše oduševljenja novinari su, priznaju, dočekali naputak da, žele li za svoje redakcije pratiti prošlotjednu vojnu vježbu na vojnom poligonu Gašinci, još prije 8 sati ujutro moraju biti u krugu vojarne Dračice u Đakovu, odakle im je organiziran prijevoz busom do vježbališta, a što je isključilo svaku mogućnost dolaska vlastitim prijevozom i ulaska u krug poligona "ko, kad i kako hoće".


Glas Slavonije
09.02.2008.
Hrvatski vojnici u Gašincima položili ispit za Afganistan
Suzana Župan

Ne s previše oduševljenja novinari su, priznaju, dočekali naputak da, žele li za svoje redakcije pratiti prošlotjednu vojnu vježbu na vojnom poligonu Gašinci, još prije 8 sati ujutro moraju biti u krugu vojarne Dračice u Đakovu, odakle im je organiziran prijevoz busom do vježbališta, a što je isključilo svaku mogućnost dolaska vlastitim prijevozom i ulaska u krug poligona "ko, kad i kako hoće". Iz kruga poligona ne mogu ni izaći kada žele, nego kada to odredi do zadnjeg detalja isplanirani protokol, a koji kaže da će to biti moguće tek oko 14 sati. Nemirni novinarski duh, recimo to u slobodnoj interpretaciji, morao se taj dan povinovati strogoj vojnoj disciplini. No, već nakon šezdesetak minuta, sedma sila shvatit će da je čeka atraktivna, velika vojna vježba, s nizom atraktivnih prizora, u kojoj sudjeluju svi rodovi vojske, osim mornarice. A, to se, priznat će se, ne vidi svaki dan.

Dan je oblačan, jutro hladno, a prijeti i kiša. Izlazak iz busa, pa na mjesto predviđeno za predavanje prijavka.

Prijavak zamjeniku načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovniku Slavku Bariću, pa potom novoimenovanom ministru obrane Branku Vukeliću. Prvi je to službeni "teren" novog ministra obrane, a pojedinim novinarima prvi posjet poligonu Gašinci. Još u busu nisu skrivali impresioniranost veličinom, namjenama i sadržajnošću poligona. "Moram priznati da nisam očekivala da su Gašinci tako veliki", glasno je razmišljala novinarka iz jednih dnevnih novina, gledajući kroz prozor busa. U iščekivanju početka vježbe, listanje vodiča kroz vježbu. Uistinu korisno pomagalo za praćenje današnjih aktivnosti, pa tako u njemu stoji i podatak da se poligon prostire na čak 3.260 hektara na kojima je niz vježbališta i strelišta za uvježbavanja i gađanja.

U dugoročnom planu razvoja OS RH poligon se tretira kao objekt posebnog prioriteta i perspektivnosti i na njemu će se sukladno planu razviti ustanove školstva za potrebe ukupnih Oružanih snaga RH i obučni centri za potrebe Hrvatske kopnene vojske (HKoV).

Hrvatski ponos na poligonu

A, kakav su "Gašinci" poligon za vojne vježbe potvrđeno je i toga dana; velika, združena vojna vježba "Hrvatski ponos 08." sastavnica 11. hrvatskog kontigenta za misiju ISAF, međunarodnu mirovnu misiju u Afganistanu. Jedanaesti kontingent obuhvaća 46 pripadnika vojne policije; u Afganistan kreću sredinom ožujka, a bit će raspoređeni po Kabulu i drugim područjima zemlje. Vježba je ujedno završetak njihove 6-mjesečne obuke za tu zahtjevnu zadaću. U vježbi sudjeluju pripadnici Hrvatske kopnene vojske uz potporu nekoliko letjelica Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a cilj je prikazati osposobljenost i interoperabilnost naših snaga, kao i tehnike i taktike koje se primjenjuju u mirovnim misijama pod vodstvom UN-a i NATO-a. U vodiču novinari pronađoše i osnovne značajke ISAF-a; međunarodna je to vojna operacija u Afganistanu koju od kolovoza 2003. godine vodi NATO, čitaju novinari dalje u vodiču. Nakon podnošenja prijavka, novinari se vratiše u bus i krenuše na prvu točku vježbe. No, vratimo se još na trenutak ciljevima ISAF-a.

Misija te operacije je pružanje potpore afganistanskoj vladi u uspostavljanju i održavanju mira i sigurnosti preko njezinih vlastitih snaga sigurnosti, da bi se područje središnje vlasti proširilo od afganistanske prijestolnice, Kabula, na cijeli teritorij države. Jer, postizanjem suvereniteta afganistanske vlade na cijelom teritoriju, postigli bi se preduvjeti za bržu obnovu države i izgradnju društva u toj zemlji, a ujedno pridonijelo i stabilnosti cijele regije.

U toj je zemlji, u okviru mirovnih misija, reći će ministar Vukelić nakon završetka vojne vježbe, zadovoljan viđenim, trenutačno 198 hrvatskih vojnika. Odlukom Hrvatskog sabora, tijekom 2008. godine njihov se broj treba povećati za još stotinu, na 300.

"Talibani" u šumi

Bus s novinarima zaustavlja se u blizini prve točke vježbe - baze međunarodnih mirovnih snaga. U njenom krugu promatračnica, uokolo bijele zaštitne vreće s pijeskom, a u obližnjem šumarku, kako bi sve bilo što vjerodostojnije i u afganistanskom duhu, skupina sudionika vježbe maskiranih u talibane. Njima je, dakako, povjerena uloga pobunjenika koji će, naravno, kroz simulaciju, napasti bazu.

Vježbu, čiji je direktor brigadir Mladen Mikolčević, s natkrivenog podesta promatra ministar i najviši vojni vrh - uz general pukovnika Barića, i general Josip Lucić, glavni inspektor obrane, general pukovnik Marijan Mareković, zapovjednik HKoV-a, general pukovnik Mladen Kruljac, kao i predstavnici Ureda za bilateralnu suradnju Veleposlanstva SAD-a u RH. Pozdravna riječ zapovjednika HKoV-a.

U idućih nekoliko sati novinari su doslovce ostali impresionirani vježbom, sudioništvom pješaštva, tenkova, topništva, dva vojna zrakoplova i dva vojna helikoptera Mi 171 Š, protuzračne obrane, korištene su i bespilotne letjelice...; jednom riječju, bila je to vježba u kojoj su korištene vojne snage s kopna i iz zraka. Simulacija je započela pratnjom konvoja, uslijedio je nadzor masovnog okupljanja i pobune, napad na bazu i njena obrana. Nižu se atraktivni prizori kao i onaj spuštanja uzetom iz helikoptera u zraku. U jednom dijelu vježbe i novinari dobiše zaštitne šljemove.

Za dan u Afganistanu 100 eura zarade

Nešto prije 13 sati - kraj vježbe. Svečani postroj sudionika "Hrvatskog ponosa 08." ministru u čast. Ministar obrane ne skriva zadovoljstvo uspješnošću "Hrvatskog ponosa 08." i daje najviše ocjene znanju, obučenosti i uvježbanosti hrvatskih vojnika pokazanima toga dana.

Hrvatska, kao članica Ujedinjenih naroda i Vijeća sigurnosti, koja se opredijelila za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, odlučila je provoditi aktivnu politiku u mirovnim misijama diljem svijeta. Pred vama je velika odgovornost da, odlaskom u mirovnu misiju u Afganistan, odgovorno provodite postavljene zadaće. Očekujem da te zadaće izvršite odgovorno i da kao sve hrvatske postrojbe koje su ovdje bile, dobijete visoke ocjene i pohvale. Gledajući današnju vježbu, koja s pravom nosi naziv "Hrvatski ponos", siguran sam da ćete ponovno pokazati kako je RH ponosna na svoje vojnike, dočasnike i časnike, nije štedio pohvale i najviše ocjene sudionicima vježbe ministar Vukelić.

A, potom zajedničko fotografiranje. I general pukovnik Barić ističe zadovoljstvo načinom na koji hrvatske snage u Afganistanu obavljaju svoje zadaće. "Zadaće u teškim klimatskim uvjetima naše postrojbe vrlo dobro izvršavaju na terenu i za naglasiti je da i ova smjena zaslužuje sve pohvale", kaže.

Među četrdeset šestoricom pripadnika vojne policije 11. hrvatskog, kontingenta je i natporučnik Željko Barbir. Obnašat će dužnost zapovjednika voda 11. kontingenta namjenski organiziranih snaga vojne policije u Afganistanu, kamo odlazi prvi put. Kaže, za njega je odlazak u Afganistan profesionalni izazov, profesionalna nadogradnja, ali da nije nevažna i financijska potpora. Naknada (običnom) vojniku za dan u Afganistanu, rečeno je tada, je 100 eura. "Malo je opasnije, doza straha od nepoznatih situacija uvijek je prisutna, no samo se lud čovjek ne boji", iskren je natporučnik Barbir. No, "Hrvatski ponos" je jači.



Vijesti