Prenosimo iz dnevnog tiska

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_-300108.jpg

Hrvatski građani najviše povjerenja imaju u vojsku, vjerske ustanove i potrošačke udruge, dok u političke stranke, pravosuđe, Sabor i Vladu imaju najmanje povjerenja. Više nego Vladi i Saboru, Hrvati vjeruju Vijeću EU, Europskoj središnjoj banci i Europskom parlamentu.

Rezultati su to redovitog šestomjesečnog istraživanja Standard Eurobarometra koje je, po narudžbi Opće uprave za komunikacije Europske komisije, proveo konzorcij TNS Opinion&Social od 22. rujna do 3. studenoga. Podatke za Hrvatsku prikupila je, na uzorku od tisuću osoba, agencija Puls, a obradio ih je te izvještaj napisao dopisnik Večernjeg lista iz Bruxellesa Stojan de Prato.

Većina zadovoljna

Prema tom istraživanju, zadovoljstvo Hrvata životom u šest se mjeseci smanjilo dva posto, ali je još uvijek 70 posto zadovoljnih. Zanimljivo je da su žene zadovoljnije od muškaraca, a najzadovoljniji su mladi ljudi do 24. godine, dok s godinama zadovoljstvo opada, pa je među starijima od 55 godina zadovoljnih tek 60 posto.

Po regijama, najzadovoljniji su Zagrepčani, slijede ih Dalmatinci, pa stanovnici sjeverne Hrvatske, Istre i Gorskog kotara te Slavonci, dok su najmanje zadovoljni stanovnici Like i Banovine.

Nešto više od trećine ispitanika ima pozitivan stav o Europskoj uniji, a 27 posto negativan, dok je najviše onih koji su po tom pitanju neutralni. Broj onih koji imaju pozitivan stav je u porastu, a medu njima osjetno je više muškaraca, dok je žena više među neopredijeljenima.

Kako se na političkoj sceni većina stranaka gura u centar, tako se i među ispitanicima najviše njih smjestilo u centar, iako ih je sada pet posto manje nego prije šest mjeseci.

Broj lijevo orijentiranih stagnira na četvrtini ispitanika, ali ih je više od onih koji naginju desnici, kojih ima oko petine, no njihov broj je u porastu u odnosu na prethodno istraživanje.



Vijesti