Prenosimo iz dnevnog tiska

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_110208.jpg


Svih tisuću vojnika, koliko trenutačno Hrvatska ima osposobljenih za mirovnu misiju u Afganistanu (ISAF), osim klasičnih vojničkih priprema prošli su i opsežnu kulturološku pripremu.

Slobodna Dalmacija
11.02.2008.
Hrvatski vojnici vježbaju u džamiji
Denis Krnić

Svih tisuću vojnika, koliko trenutačno Hrvatska ima osposobljenih za mirovnu misiju u Afganistanu (ISAF), osim klasičnih vojničkih priprema prošli su i opsežnu kulturološku pripremu.

Za potpuno nepoznatu kulturu, u kojoj je, primjerice, strogo zabranjeno pogledati ženu izravno u oči ili joj, pak, pružiti ruku, hrvatski se vojnici pripremaju nekoliko mjeseci prije nego što se upute u sve nemirnije vrleti Afganistana.

Ministar vanjskih poslova europskih integracija Gordan Jandroković u nedjelju je hrvatsko sudjelovanje na konferenciji o sigurnosnoj politici u Münchenu ocijenio vrlo uspješnim, posebice u odnosu na hrvatsko očekivanje pozivnice za članstvo u NATO-u. Temeljem protokola između Ministarstva obrane RH i Mešihata Islamske zajednice u RH, pomoćnik muftije i glavni koordinator za suradnju Islamske zajednice i MORH-a Aziz ef. Hasanović za pripadnike OS RH drži predavanja iz tematika "Načela islama, hadža i njegovih obreda", "Kako prakticirati islam", "Islamski svijet danas", s posebnim naglaskom na plemenskim mentalitetima u Afganistanu (koja između sebe često mijenjaju savezništva), te sunitsko i šijitsko prakticiranje islama.

Osim predavanja, svaki kontingent posjeti zagrebačku džamiju u kojoj im se praktično prezentira način ponašanja u svetištu u slučaju posjeta nekoj od džamija u Afganistanu.

Kako doznajemo u Ministarstvu obrane RH, pripreme podrazumijevaju i 30 nastavnih sati u kojima se obrađuju teme iz povijesnih, religijskih, kulturoloških, tradicionalnih i običajnih vrijednosti afganistanskog naroda.

"Buru, buru"
Da se ISAF misiji vrlo ozbiljno pristupilo, potvrđuje potez Zapovjedništva HKoV-a koje je izdalo niz različitih priručnika, publikacija i rječnika koji su ujedno i nastavne teme u okviru priprema za mirovnu misiju. Hrvatski vojnici prolaze čak i jezične pripreme. Na predavanjima vojnici uče osnovne riječi i fraze dari jezika, verzije perzijskog.

Svaki pripadnik OS RH sa sobom nosi i praktični rječnik "Dari Basic", te rječnik "Englesko-dari- hrvatski".Sudjelujući u raspravi posvećenoj budućnosti Afganistana, ministar Jandroković je rekao da "Hrvatska kao zemlja koja sudjeluje u operaciji ISAF-a s 200 vojnika, želi vidjeti uspjeh te operacije i što skoriju stabilizaciju stanja u toj zemlji". "Chuturasti" (kako si), "kobasti" (dobro), "buru, buru" (brže), samo su neke od riječi koje hrvatski vojnici moraju savladati kako bi se lakše snašli u egzotičnom svijetu.

Opasan palac gore
Da se na najobičnije geste, uobičajene u Europi i SAD-u, mora pomno paziti, potvrdio nam je pukovnik Slobodan Pandžič, zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta u Afganistanu i časnik za vezu u NATO-ovu zapovjedništvu. Ako ste zadovoljni nečim, pred tamošnjim ljudima nikako ne smijete podići palac ruke. Podignuti palac u Afganistanu može izazvati sukob jer je to gesta velike uvrijede, poput pokazivanja srednjeg prsta u nas, otkriva Pandžič. U Afganistanu je trenutno raspoređeno 200 pripadnika hrvatskog kontingenta ISAF-a, a njihov broj uskoro će porasti za dodatnih 100 vojnika. Osim Poljske i Češke, niti jedna druga europska zemlja ne planira povećanje broja vojnika zbog sve opasnije situacije na terenu koja izmiče kontroli vojne uprave.



Vijesti