Ministar obrane Branko Vukelić na 44. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici

Ministar obrane Branko Vukelić sudjelovat će na 44. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, koja će se održati od 8. do 10. veljače 2008, pod nazivom «Svijet u zbrci-promijenjeni odnosi snaga-nedostajaće strategije».

Na konferenciji će, uz vicekancelara Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeira i ministra obrane Franza Josefa Junga, nazočiti i turski premijer, g. Recep Tayyip Erdogan, ministar vanjskih poslova Japana, g.Masahiko Komura, ministar obrane SAD-a, g. Bob Gates, prvi zamjenik premijera Rusije, g. Sergei Ivanov, kao i glavni direktor IAEA (International Atomic Energy Agency), g. Mohammed El Baradei.

Na dnevnom redu konferencije tradicionalno je tematika vezana uz NATO, a ovogodišnje glavno pitanje je ima li NATO, koji preuzima sve veće političke odgovornosti, i odgovarajuće resurse za to. Jedna od prioritetnih tema konferencija bit će razoružanje, posebno pitanje nuklearnog kao i budućeg razvoja na planu globalnog naoružavanja.

Drugog dana konferencije, sudionici će nastojati odgovoriti na pitanje o daljnjem razvoju NATO-a, te kakav će pristup u budućnosti usvojiti SAD i Njemačka u odnosu na Rusiju.



Najave