Preduputna obuka pripadnika OS RH za operaciju ISAF u Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozega_16122011_v.jpg

U Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi od 7. studenoga do 16. prosinca 2011. godine provedena je preduputna obuka pripadnika OS RH nacionalnog elementa potpore (NEP) i garnizonskog operativno-mentorskog tima (G OMLT), sastavnica 19. hrvatskog kontingenta za mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu.


Veći dio preduputne obuke proveden je u Središtu za obuku i doktrinu logistike u Požegi, a jedan dio obuke proveden je i na vojnim poligonima u Gašincima i Slunju. Na kraju obuke u vremenu od 12. do 15. prosinca 2011. godine u skladu s konceptom sustava spremnosti postrojbi kopnene vojske provedeno je ocjenjivanje sastavnica Zapovjedništva za potporu 19. HRVCON-a te je utvrđeno da je postrojba spremna za upućivanje u mirovnu operaciju ISAF u Afganistanu.

U skladu s NATO-ovim konceptom logističke potpore za usklađivanje poslova i postupaka u multinacionalnom okruženju, svaka zemlja formira Nacionalni element potpore. Hrvatski NEP ima ključnu ulogu u osiguranju  pravovremene, kontinuirane i zahtijevane logističke i zdravstvene potpore pripadnicima HRVCON-a u operaciji ISAF.

Garnizonski OMLT, u kojem će uz djelatnike Zapovjedništva za potporu sudjelovati i djelatnici Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te Hrvatske ratne mornarice, aktivno će sudjelovati u mentoriranju, obučavanju i osposobljavanju pripadnika afganistanske vojske (ANA) u logističkim dužnostima kao što su operativno-planski poslovi, personalni poslovi, obuka i osposobljavanje, sigurnost, logistika, financije, održavanje i izgradnja infrastrukture, veza i telekomunikacija, te sanitetsko osiguranje.



Vijesti