Predstavljena nova vojna čizma hrvatskih proizvođača

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/press_20042011_v.jpg

Ministar obrane RH Davor Božinović i predstavnici „Zajednice ponuditelja“ tvrtki: INKOP Obuća d.o.o. Poznanovec, BOROVO Kožna obuća d.o.o. Vukovar, JELEN PROFESIONAL d.o.o. Čakovec i OBUĆA VIKO d.o.o. Varaždin održali su danas, u srijedu, 20. travnja 2011. u MORH-u konferenciju za medije na kojoj su predstavili novu vojnu čizmu hrvatskih proizvođača.

„Ovim projektom zaokružuje se plan o hrvatskom vojniku koji će biti opremljen hrvatskim proizvodima od glave do pete, odjeven u hrvatsku odoru s hrvatskom kacigom na glavi, naoružan domaćim pištoljem i domaćom jurišnom puškom, te obuven u hrvatsku čizmu“, istaknuo je tijekom predstavljanja nove vojne čizme ministar Božinović. Naglasio je kako je Ministarstvo obrane izuzetno zadovoljno činjenicom da je u razvoju ovog proizvoda uključena „Zajednica ponuditelja“ jer su na natječaju mogle sudjelovati i tuzemne i inozemne tvrtke na kojemu je pobijedila hrvatska kvaliteta. „Također, istaknuo je kako u opremanju hrvatskog vojnika Ministarstvo obrane nije niti će biti spremno na kompromise kada je u pitanju kvaliteta. „Prema svim ispitivanjima koja su provedena u posljednje dvije godine hrvatska čizma pokazala se izvrsnim proizvodom. Cjelokupni projekt je poticaj MORH-a domaćim gospodarskim subjektima, a ovo je samo jedan dokaz kvalitete hrvatske vojne industrije kojoj će upravo ovako opremljen hrvatski vojnik biti najvažnija referenca za izlazak na treća tržišta“, rekao je ministar obrane Davor Božinović. Također, naglasio je i kako će Ministarstvo obrane za nabavu obuće putem ovog Ugovora iz proračuna u ovoj godini izdvojiti oko 19 milijuna kuna s PDV-om. Cijena čizme iznosi 580 kuna bez PDV-a po paru što je u odnosu na uvozne čizme istih karakteristika znatno jeftinije.

Zadovoljstvo novom vojnom čizmom izrazio je i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić istaknuvši kako je hrvatska vojna čizma razvijena u sklopu projekta opremanja hrvatskog vojnika za 21. stoljeće. „Naši vojnici su testirali novu vojnu čizmu pustinjske boje u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama u Afganistanu i Siriji, a rezultati su pokazali da je čizma izvrsna“, rekao je general Lovrić dodavši kako su se MORH i Oružane snage RH dugoročno opredijelili za novu vojnu čizmu te da će za opremanje pripadnika OS RH svake godine trebati oko 6 500 do 7 000 komada.

U ime „Zajednice ponuditelja“ obratio se predstavnik tvrtke INKOP Obuća d.o.o. Poznanovec Ivan Rogan zahvalivši MORH-u na ukazanom povjerenju za izradu nove vojne čizme pri čemu je istaknuo kako je MORH na ovom projektu izuzetno visoko postavio „ljestvicu“ no, „Zajednica proizvođača“ uspjela je kvalitetno odgovoriti na zadane visoke kriterije. „Kroz ovaj četverogodišnji projekt izrade novih čizama osigurat će se i stabilnost i poslovnost tvrtki „Zajednice ponuditelja“ te posao za oko 1 000 ljudi. Osim što smo uspjeli dobiti kvalitetan i prepoznatljiv hrvatski proizvod, kroz ovaj projekt uspjeli smo i uštedjeti financijska sredstava iz proračuna jer će izrada nove čizme koštati za oko 40% manje od konkurencije koja radi iste ili slične proizvode“, zaključio je Rogan.  

Nove vojne čizme hrvatskih proizvođača „Zajednice ponuditelja“ za potrebe opremanja pripadnika OS RH drugačijih su tehničkih značajki u odnosu na stare čizme. Izrađen je potpuno novi kalup zimskih i ljetnih čizama crne boje i čizama boje pustinje kao inačice čizama za potrebe mirovnih misija. U izradi čizama primijenjeni su inovativni materijali u proizvodnji obuće specijalne namjene poput membrana sa parapropusnim i vodonepropusnim svojstvima. Iste je po svim tehničkim karakteristikama prihvatio i Vojno-tehnički savjet MORH-a krajem 2010. godine, a temeljem dvogodišnjeg razvoja sa Tehničko tehnološkim fakultetom u Zagrebu. Tijekom testiranja u postrojbama Oružanih snaga RH i mirovnim misijama u inozemstvu u svim uvjetima i na različitim terenima u protekle dvije godine čizme su ocijenjene izuzetno dobrima.

Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika OS RH – vojničkih čizama i cipela, radno zaštitne i sportske obuće između MORH-a i „Zajednice ponuditelja“ ukupno je vrijedan 19,02 milijuna kuna. Od toga na vojne čizme otpada cca 17 milijuna kuna s PDV-om, dok se preostali iznos odnosi na vojničke službene cipele, sportsku obuću, zaštitnu i radnu obuću.

Isporuka čizama obavljat će se sukcesivno, a krajnji rok ovogodišnje isporuke očekivan je sredinom ove godine. Radi se o količini od gotovo 24 000 čizama, od čega cca 15 000 ljetnih i 9 000 zimskih čizama, a očekuje se kako će pripadnici OS RH svake dvije godine zaduživati po jedan par zimskih i jedan par ljetnih čizama.

    Predstavljena nova vojna čizma hrvatskih proizvođača

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/predstavljena-nova-vojna-izma-hrvatskih-proizvoaa/press_20042011_11.jpg


Priopćenja