Državni tajnik Šimunović u NATO-u i EU o obrambenoj suradnji

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović boravio je u utorak, 19. i u srijedu, 20. travnja 2011. u službenom posjetu NATO-u i EU u Bruxellesu gdje je održao je niz sastanaka.


Šimunović se tijekom posjeta sastao s direktorom Uprave za planiranje i upravljanje krizama pri Europskoj službi vanjskih poslova Europske Unije - EEAS (European External Action Service) Walterom Stevensom, te je sudjelovao na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku država članica inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti (Central Europen Solution for Pooling and Sharing of Capabilities).

Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti je inicijativa koju su pokrenuli Republika Austrija i Republika Mađarska i u koju je uključeno šest srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska). Osnovna zamisao inicijative je da se u okviru ograničenih financijskih i obrambenih proračuna, istraže mogućnosti „udruživanja i dijeljenja“ (pooling and sharing) u pogledu razvoja obrambenih sposobnosti što bi u konačnici moglo rezultirati zajedničkim projektima u potpori zadržavanja i jačanja trenutnih i potrebnih vojnih sposobnosti. Tijekom sastanka raspravljalo se o daljnjim koracima u operacionalizaciji navedene inicijative.

Također, državni tajnik Šimunović sastao se i sa stalnim predsjedavajućim EU Političko-vojnog odbora Olofom Skoogom i sa zamjenikom pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za sigurnosne izazove Jamie Sheaom, te je sudjelovao na sastanku EU - NATO grupe za razvoj sposobnosti na razini političkih direktora.

Na sastanku sa stalnim predsjedavajućim EU Političko-vojnog odbora Skoogom razgovaralo se o razvoju zajedničke sigurnosno obrambene politike (CSDP), o EU Borbenim skupinama i hrvatskom sudjelovanju u istima, o situaciji u Libiji, te o eventualnom EU angažmanu u Libiji. Također, razgovaralo se i o temama hrvatskih pregovora u EU članstvu, te o situaciji u našoj regiji.

O novoj ulozi Uprave NATO-a razgovarali su državni tajnik MORH-a Šimunović i zamjenik pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za sigurnosne izazove Shea. Raspravljalo su o organizaciji konferencije o energetskoj sigurnosti koja će se održati u svibnju ove godine u Zagrebu, te su razmijenili i mišljenja o novim prijetnjama i izazovima.



Priopćenja