Predsjednica Vlade Jadranka Kosor susrela se s prvom zapovjednicom ratnog broda HRM-a poručnicom fregate Antonijom Didović

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/fah-h7036013_fullv.jpg

Nakon otvorenja produžetka Gata Sv. Duje u Gradskoj luci Split, danas, u subotu 3. srpnja 2010. predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor susrela se s poručnicom fregate Antonijom Didović, koja je od 1. srpnja 2010. zapovjednica raketne topovnjače 'Kralj Petar Krešimir IV', čime je postala prva zapovjednica jednog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM).

 

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor tom je prigodom istaknula kako je izuzetno sretna i ponosna na poručnicu fregate Didović te kako joj je želja isploviti upravo na brodu kojim poručnica zapovjeda.

Poručnica Didović je pripadnica Hrvatske ratne mornarice od 2005. godine, nakon što je završila Temeljnu časničku školu u Splitu. Dvije godine je provela na dužnosti zapovjednika Oružnog brodskog odreda, te je bila dvije godine zamjenica zapovjednika raketne topovnjače „Kralj Petar Krešimir IV“. Poručnica Antonija Didović je rođena 4. rujna 1980. godine u Korčuli. Završila je srednju pomorsku školu u Dobrovniku, smjer nautika, a nakon toga i Pomorski fakultet u Dubrovniku, smjer nautika. Za vrijeme školovanja dobila je rektorovu nagradu za najbolji uspjeh na četverogodišnjem nautičkog studiju u akademskoj godini 2002./2003. Za vrijeme časničke izobrazbe, pohvaljena zbog postignutog uspjeha i primjerenog odnosa prema izvršavanju zadaća.

Prva je časnica u povijesti Hrvatske ratne mornarice od njenog formiranja do danas koja je u cijelosti savladala sve potrebite vještine i znanja, te time stekla mogućnost da postane prva žena - zapovjednik elitnog ratnog broda HRM – raketne topovnjače „Kralj Petar Krešimir IV“.

Raketna topovnjača „Kralj Petar Krešimir IV“ izgrađena je u brodograilištu u Kraljevici te je ušla u sastav Hrvatske ratne mornarice 1992. godine. Brod je dužine 53,63 metara, te je u temeljnom kompletu naružanja opremljena sa 8 raketa RBS-15, jednim topom 57 mm i krmenim topom 6 X 30 mm. Brod plovi maksimalnom brzinom od 36 čvorova. Posada broji 36 članova.



Vijesti