Ministar Vukelić u bilateralnom posjetu Crnoj Gori

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/podgorica_3_05072010_v.jpg

Ministar obrane Republike Hrvatske Branko Vukelić sa suradnicima boravio je danas, 5. srpnja 2010. godine u bilateralnom posjetu Crnoj Gori, gdje se sastao s ministrom obrane Borom Vučinićem i predsjednikom Filipom Vujanovićem. Na radnom sastanku ministri obrane RH i Crne Gore razgovarali su o obrambenoj suradnji u regiji, sudjelovanju dviju zemalja u regionalnim inicijativama, reformama obrambenog sustava, kao i o daljnoj suradnji na području vojne izobrazbe pripadnika oružanih snaga Crne Gore na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski".

U pogledu vojne izobrazbe dogovorena je i suradnja izobrazbe časnika OS Crne Gore u Pilotskoj školi OS RH na helikopterima. Također, razmatrane su i smjernice daljnje obrambene suradnje na području obrane dviju zemalja te mogućem zajedničkom obučnom timu pripadnika oružanih snaga dviju zemalja za upućivanje u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu. Također, na sastanku je bilo riječi o iskustvima RH vezanim za pristupanje u NATO savez, kao i potpori RH u pripremama i sudjelovanju oružanih snaga Crne Gore u NATO mirovnim operacijama. Republika Hrvatska pružit će potporu Crnoj Gori u koordinaciji i obrambenoj suradnji usmjerenoj na dostizanje NATO standarda. Na sastanku je dogovorena i zajednička suradnja na području Obalne straže i zrakoplovstva.
U izjavi za medije ministar Vukelić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom RH i Crne Gore istaknuvši da postoji mogućnost za kvalitativnom nadogradnjom suradnje, posebice na području pristupanja Crne Gore NATO savezu.
„Iskustva RH uvelike mogu pomoći Crnoj Gori na njezinu putu u punopravno članstvo NATO-u“, rekao je ministar Vukelić naglasivši da RH daje punu podršku Crnoj Gori u provedbi reformi te dostizanju zadanih kriterija zemljama kandidatima NATO-a. Ministar Vukelić također je istaknuo da će dvije zemlje ispitati i mogućnost suradnje na području vojne i nenamjenske industrije u opremanju i modernizaciji OS RH i OS CG.
Ministar Vučinić zahvalio se hrvatskom kolegi na podršci i konkretnim savjetima oko ulaska Crne Gore u NATO, istaknuvši kako RH svojim iskustvima može uvelike pomoći Crnoj Gori u dostizanju tog vanjskopolitičkog cilja.
U sklopu posjeta Crnoj Gori izaslanstvo MORH-a posjetilo je i zračnu bazu Vojske Crne Gore, gdje im je prezentiran Centar za obuku pilota helikoptera, odore, naoružanje i oprema OS Crne Gore. Također, izaslanstvo MORH-a u čijem su sastavu uz ministra obrane Branka Vukelića bili državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRZ i PZO-a general bojnik Vlado Bagarić i načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju brigadni general Milan Knežević susreli su se s pripadnicima OS Crne Gore koji će biti upućeni u mirovnu misiju NATO-a ISAF u Afganistanu u sklopu 2. kontigenta.


AUDIO

{auto width="644" height="100" displaywidth="100" plthumbs="false"}podgorica_05072010.xml{/auto}

  Ministar Vukelić u bilateralnom posjetu Crnoj Gori

 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_1_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_2_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_3_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_4_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_5_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_6_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_8_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_10_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_11_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_12_05072010.jpg
 • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-vukeli-u-bilateralnom-posjetu-crnoj-gori/podgorica_13_05072010.jpg


Priopćenja