Predavanje Predsjednika Republike na Hrvatskom vojnom učilištu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/predsjednik_hvu_26v.jpg

Hrvatsko vojno učilište i vojarnu „Petar Zrinski“ posjetio je danas, 26. ožujka predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH Stjepan Mesić te održao predavanje s naslovom "Aktualno stanje i perspektive razvoja Republike Hrvatske". Predavanju su nazočili načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić i zamjenik ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole brigadni general Slaven Zdilar, koji je i kao domaćin pozdravio predsjednika, polaznike svih razina vojne izobrazbe na HVU, te djelatnike i predavače Učilišta.


Na predavanju predsjednik Mesić govorio je o povijesnom kontekstu stvaranja hrvatske države i vrijednostima slobodnoga svijeta kojima Republika Hrvatska teži, o reformama koje provodi s ciljem ulaska u NATO i Europsku uniju, kao i o trenutačnim odnosima sa Slovenijom, te gospodarskoj krizi i mehanizmima koje bi Hrvatska trebala primijeniti za njezino saniranje.

Osobitu pozornost u sklopu predavanja predsjednik je posvetio NATO-u. Obraćajući se nazočnim pripadnicima OS RH, ustvrdio je da je članstvo priznanje svima koji educiraju kadrove Oružanih snaga RH, onima koji kroz međunarodne mirovne misije pridonose svjetskoj stabilnosti i miru, te svima koji na neki način pridonose izgradnji hrvatskog obrambenog sustava. "Oružane snage RH danas ispunjavaju standarde NATO-a, depolitizirane su i jamstvo su hrvatske opstojnosti i razvoja", istaknuo je predsjednik Mesić.

Nadalje, govoreći o modernizaciji i opremanju vojske, predsjednik je ustvrdio da s tim procesima treba nastaviti, no oni će zbog ekonomske krize ići nešto sporijim tempom. Da bi se nadoknadili ti problemi, od pripadnika OS RH očekuje se da još savjesnije obavljaju svoje zadaće.
Kriza, međutim, neće spriječiti da RH ispuni obveze koje će imati kao članica Sjevernoatlantskog saveza, rekao je Mesić."Trebamo aktivno sudjelovati u stabilizacijskim procesima koji se odnose ne samo na našu regiju, u kojima je Hrvatska već nezaobilazni partner, nego i na šira područja Kavkaza, Bliskog istoka i dijelove Afrike. To će biti ciljevi na kojima će zajedno i istodobno raditi i NATO i EU. Ulazak u NATO sigurno će imati pozitivan učinak i na gospodarski razvoj Hrvatske, našim tvrtkama bit će lakše sklapati poslove sa Savezom u cjelini, kao i s partnerima unutar njega. Od NATO-a očekujem više prednosti nego što bismo imali da smo izvan njega", zaključio je hrvatski predsjednik.

Nakon predavanja uslijedila su pitanja polaznika. Između ostalog, predsjednik je govorio i o rebalansu proračuna RH te obrambenom proračunu, još jednom spomenuvši potrebu komercijalizacije neperspektivnih vojnih objekata, koji bi se davali u koncesiju poslovnim subjektima, a zarađenim novcem koristilo bi se upravo za potrebe opremanja OS RH.

Prvi dio predsjednikova posjeta zaključen je s kraćom izjavom za medije. Predsjednik je naglasio svoje zadovoljstvo strukturom OS RH. "Imamo educirane časnike i dočasnike spremne za sve funkcije koje će sutra morati obavljati u okviru NATO-a", još jednom je istaknuo Mesić.

Drugi dio posjeta prošao je u obilasku vojarne "Petar Zrinski" i nekih od njezinih novouređenih i moderniziranih objekata.



Priopćenja