Fregata Francuske ratne mornarice u splitskoj Lori

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/f-796v.jpg

U sklopu posjeta Hrvatskoj ratnoj mornarici i Plana međunarodne obrambene suradnje dviju mornarica u nadzoru pomorskih putova, u pomorsku bazu "Lora" u petak, 27. ožujka, uplovila je fregata Francuske ratne mornarice "Commandant Birot".

Tijekom posjeta posade francuske fregate predviđen je susret zapovjednika Obalne straže RH, viceadmirala Zdravka Karduma sa zapovjednikom francuskog broda, kapetanom korvete Ludovicom Poitouom. Također, u sklopu boravka francuskog broda, uručit će se odličje Francuske Republike "Medaille commemorative" bojniku Zdravku Magdiću koji je bio savjetnik Vojne policije pri "Regional command capital" u Afganistanu.

Radni dio posjeta odvijati će se u ponedjeljak 30. ožujka, kada će članovi posade fregate "Commandant Birot" pripadnicima Hrvatske ratne mornarice održati izlaganje na temu "Iskustva u borbi protiv piratstva". Nakon samog izlaganja, vrlo važnog za Hrvatsku ratnu mornaricu koja priprema slanje svojih pripadnika u operaciju ATALANTA u Indijskom oceanu, pripadnici HRM obići će francusku fregatu.

Na odlasku iz Republike Hrvatske, francuska fregata i ophodni brod HRM-a "Hrvatska Kostajnica" održati će zajedničko uvježbavanje na moru.

Fregata "Commandant Birot" (F 796) nalazi se u službi Francuske ratne mornarice od 1984. godine. Prvotna namjena brodova klase Estienne d'Orvée bila je protupodmornička borba, ali se, zbog karakteristika i kompleksnosti naoružanja, brod koristi za nadzor morskog prostora. Prošle godine je boravio u vodama Indijskog oceana te je sudjelovao u operaciji Atalanta, prvoj pomorskoj operaciji Europske unije. Istisnina broda je 1350 tona, dužina 80 metara, s gazom od 6 metara (preko sonara), te 94 člana posade.

Osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću HRM-a, kapetan fregate François Buj (tel.: 021/354-134; mob.: 098/204-216).



Najave