Predavanje admirala Di Paole na Hrvatskom vojnom učilištu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/di_paula_hvu_14v.jpg

Predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a talijanski admiral Giampaolo Di Paola je u sklopu posjeta Ministarstvu obrane, u petak, 27. ožujka, održao i predavanje na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" na temu "Šezdeseta obljetnica NATO-a i perspektive Saveza".

Predavanju u Časničkom domu HVU-a nazočili su načelnik GS OS RH general zbora Josip Lucić, trojica zapovjednika grana OS RH – zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadni general Vlado Bagarić, vojni predstavnik RH u Bruxellesu general bojnik Drago Lovrić, zamjenik ravnatelja HVU-a i zapovjednik Ratne škole brigadni general Slaven Zdilar, više drugih visokopozicioniranih časnika OSRH, djelatnici HVU-a te polaznici svih razina vojne izobrazbe.

Predavanje je bilo fokusirano na aktualnu svjetsku situaciju, pitanja globalne sigurnosti, ekonomske krize  i upostavu novih odnosa na međunarodnoj sceni.

Admiral Di Paola posebno je istaknuo novi karakter djelovanja NATO-a, nagaslivši kako "NATO nije globalni policajac koji je nadležan za sve, on tek daje svoj doprinos rješavanju svjetskih problema zajedno s drugim organizacijama i državama. Vrijednosti koje dijele sve članice Saveza su demokracija, ljudska prava i slobodno tržište. NATO ih brani, ali ih nikome ne nameće", rekao je Di Paola.

Po završetku predavanja talijanski admiral je u svojoj izjavi za medije izrazio zadovoljstvo što se njegov posjet Republici Hrvatskoj događa u trenutku kada je Hrvatska na pragu ulaska u NATO. "Hrvatska će biti dobar saveznik, zasigurno će doprinijeti još većoj sigurnosti ne samo u regiji, već i na globalnom nivou. Ulazak Hrvatske u NATO predstavlja veliki trenutak za cijelu međunarodnu zajednicu", naglasio je admiral Di Paola.


Priopćenja