Predavanje o islamu na VP Gašinci

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/10/predavanje_islam_v.jpg
Foto: MORH / D. Štimac

U sklopu priprema za odlazak 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiju "Odlučna potpora" ("Resolute Support") u Afganistan, pripadnicima sastavnica kontingenta u utorak, 30. listopada 2018. na vojnom poligonu HKoV-a Gašinci održano je predavanje o temeljima islama.

Predavanje koje je održao Nermin ef. Botonjić, tajnik Islamske zajednice i koordinator za suradnju s MORH-om, bilo je koncipirano od više tematskih cjelina u sklopu kojih su predstavljeni temelji islama, plemenski ustroj, povijest i mentalitet domicilnog stanovništva, razlike između sunita i šijita, etničke podjele te osnovni pojmovi koji se koriste u svakodnevnoj islamskoj korespondenciji.

Riječ je o iznimno korisnim informacijama za pravilno razumijevanje situacije u Afganistanu prigodom obavljanja svakodnevnih zadaća tijekom misije, budući da  većina lokalnog stanovništva prakticira islamsku religiju i običaje koji  prožimaju sve segmente njihovog društva.

Zapovjednik sastavnice 10. HRVCON-a satnik Dalibor Vujić zahvalio je predavaču, istaknuvši značenje ovoga dijela priprema za misiju, u kojima ih predavač na više primjera iz prakse upoznaje s kulturom i običajima domicilnog afganistanskog stanovništva, ukazujući na važnost poznavanja njihove tradicije i religije.

Foto: MORH / D. Štimac

Vijesti