Predavanja o islamu u sklopu priprema za odlazak u Afganistan

Pripadnici sastavnica 5. HRVCON RSM-a posjetili su,  u četvrak, 16. lipnja 2016. godine, Zagrebačku džamiju u sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju Resolute Support u Afganistan.

Domaćin susreta bio je imam Mirza ef. Mešeić , koji je održao predavanje o kulturi  i običajima afganistanskog stanovništva. Tijekom predavanja ef. Mešeić je istaknuo činjenicu kako sam naziv Islamska Republika Afganistan implicira njezin karakter gdje pojam "islamske države“ podrazumijeva kako je ta država proglasila u svom ustavu Islam za državnu vjeru ili Šerijat za izvor nacionalnog zakonodavstva. Te činjenice su krucijalne za pravilno razumijevanje situacije u Afganistanu i prožimaju sve segmente društva, njihove običaje i svakodnevnicu.


Ef. Mešeić je naglasio kako je prvi korak u poštivanju drugih upoznati se s njihovim sustavom vrijednosti i uvažavati ga. To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenja s lokalnim stanovništvom, što je osnovni uvjet za izgradnju mira i prevencije za siguran boravak i uspješno odrađenu misiju.


Zapovjednik kontingenta, brigadir Dražen Sebastijan, istaknuo je važnost ovoga dijela priprema u kojima ih predavač na više primjera iz prakse upoznaje s kulturom i običajima domicilnog afganistanskog stanovništva ukazujući na važnost poznavanja njihove tradicije i religije.




Vijesti