Potpisivanje sporazuma između MORH-a i MZSS-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sporazum_29072009_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić i ministar zdravstva i socijalne skrbi mr. Darko Milinović potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdrastvene zaštite na području Republike Hrvatske i Sporazum o preuzimanju mikrobiološkog laboratorija za potrebe Kliničkog bolničkog centra Split.

Ministar Vukelić je nakon potpisivanja istaknuo da je ovo početak trajnog sustavnog rješavanja helikopterskog medicinskog transporta, te da se ovim sporazumom utvrđuju obveze ministarstava obrane i zdravstva. MORH na sebe preuzima obvezu osiguranja dostatnog broja helikoptera za transport unesrećenih, a ministarstvo zdravstva će osiguravati medicinske timove s potrebnom opremom. Ministar Vukelić je istaknuo da je i dosada suradnja MORH-a i ministarstva zdravstva glede hitnog helikopterskog prijevoza bila odlična, ali da će se na ovaj način, između ostalog, pojednostaviti i skratiti potrebna komunikacija kako bi se helikopter uputio na mjesto nesreće. Ovaj je sporazum i odlična osnova da se do kraja godine jasno definira sustav hitnog medicinskog transporta s točno određenim zadaćama svih sudionika. O učinkovitosti dosadašnjeg načina djelovanja najbolje govori podatak da je tijekom 2008. godine helikopteri MORH-a u hitnom medicinskom prijevozu obavili 1001 let sa 361,40 sati naleta. Pritom je prevezeno 345 bolesnika i 815 pratitelja. Od 1. siječnja do 28. srpnja ove godine već je napravljeno 465 letova sa 188,05 sati naleta, pri čemu je prevezeno 154 bolesnika i 404 pratitelja. Helikopteri namijenjeni hitnom medicinskom prijevozu stacionirani su u zračnim bazama u Zagrebu, Splitu i Puli.

Ministar Vukelić je posebno naglasio da je ovaj sporazum tek  osnova za izradu cjelovitog sustava hitnog zračnog medicinskog prijevoza koji će obuhvatiti namjenski opremljene helikoptere, pripadajuće medicinske timove, ali i konačno riještiti problem uređenja i održavanja heliodroma. Opremanje već postojećih helikoptera, po tvrdnjama ministra Vukelića, je najjeftinije i najučinkovitije rješenje.
Ministar Milinović se prvo zahvalio svim sudionicima spašavanja unesrećenih u nedavnoj željezničkoj nesreći kod Splita, naglasivši učinkovitost medicinskog zbrinjavanja unesrećenih usprkos nepristupačnom području. Naglasio je da se ovim sporazumom, između ostalog, širi mogućnost komunikacije i skraćuje vrijeme od poziva do dolaska helikoptera unutar „zlatnog sata“ koji znatno povećava mogućnosti uspješnog zbrinjavanja unesrećenih. Naglasio je i da je Hrvatska među vodećim zemljama u Europi po organizaciji hitne medicinske pomoći koja će se kontinuirano poboljšavati. Tako će se zahvaljujući kreditu Svjetske banke od 90 milijuna eura, u idućih četiri do pet godina nabaviti 130 medicinskih vozila, ali i dva manja helikoptera posebno opremljena za medicinski transport. Do tada će Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u suradnji s MORH-om, organizirati hitan zračni medicinski prijevoz koji neće obuhvaćati samo turističku sezonu, već svih 12 mjeseci.

Sporazumom o preuzimanju mikrobiološkog laboratorija Klinički bolnički centar Split će dobiti novih 900 m2 novog prostora. Taj će novi prostor omogućiti preseljenje dijela Kliničkog bolničkog centra, što će pak omogućiti osnivanje dječje psihijatrije.



Priopćenja