Posjet Predsjednika RH HRM-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hrm_pr_20090727_7_v.jpg

Predsjednik Republike Hrvatske i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Stjepan Mesić, 23. i 24. srpnja posjetio je Pomorsku bazu Lora u Splitu i gradove Podgoru, Vela Luku, Vis i Komižu te otok Palagružu. Domaćin navedenog posjeta bila je Hrvatska ratna mornarica.


Posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici počeo je prezentacijom u kojoj je zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić izvijestio Predsjednika RH o planovima razvoja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice s naglaskom na skori početak gradnje novih ophodnih obalnih brodova. Nakon izvršene prezentacije, Predsjednik RH, u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, generala zbora Josipa Lucića, ukrcao se na raketnu topovnjaču „Vukovar“, koja je zajedno sa raketnom topovnjačom „Dubrovnik“ prije pola godine ušla u sastav HRM.
Predsjednik RH plovio je raketnom topovnjačom „Vukovar“ iz Lore do Podgore, te nakon toga iz Podgore do Vele Luke i konačno do Visa. Izrazio je zadovoljstvo plovidbenim svojstvima i uvjetima rada na raketnoj topovnjači tipa „Helsinki“ koja je izrađena u Finskoj prije 22 godine te zaključio da je topovnjača u odličnom stanju i da je plovidba s njom vrlo ugodna. Za vrijeme plovidbe prema Podgori, Vrhovnog zapovjednika OS RH pozdravili, su tradicionalnim pomorskim mimoplovom, brodovi Hrvatske ratne mornarice.
Po dolasku u Podgoru, Predsjednik RH je položio vijenac na spomeniku don Mihovilu Pavlinoviću, hrvatskom političaru rođenom 1831. godine u Podgori, koji je održao prvi govor u Dalmatinskom saboru 1861. godine. Nakon toga položio je vijenac na spomeniku „Galebovo krilo“, simbolu rađanja partizanske ratne mornarice koji stoji iznad Podgore od 1962. godine. Nakon Podgore, Predsjednik RH posjetio je vojni objekt „Privala“ koji se nalazi u samoj blizini Vele Luke na otoku Korčuli. Predsjedniku su prezentirani planovi navednog prostora kao alternativne luke na južnom dijelu Jadrana, kao jednoj od povoljnih lokacija za prihvat dislociranih plovila Hrvatske ratne mornarice koja svakodnevno nadziru morski prostor RH. Nakon Privale Predsjednik RH posjetio je i grad Velu Luku.
Drugi dan posjeta, 24. srpnja Predsjednik je raketnom topovnjačom „Vukovar“ otplovio do otoka Visa, gdje je položio vijenac na spomeniku „Viškom boju“, jednoj od najvažnijih pomorskih bitaka u Jadranu gdje je Austro-ugarska mornarica, čije su posade većinom sačinjavali hrvatski mornari, pobijedila Talijansku mornaricu te tako odredila budućnost strateški najvažnijeg jadranskog otoka – Visa. Uslijedilo je i  polaganje vijenaca na spomeniku poginulim u Domovinskom ratu i poginulim britanskim vojnicima u II. Svjetskom ratu u Visu. Potom je predsjednik Stjepan Mesić, u pratnji izaslanstva, generala Lucića i svog domaćina kontraadmirala Urlića, otišao do Komiže, gdje je položio vijenac na spomeniku poginulima u II. Svjetskom ratu. Posljednja radna točka na otoku Visu, bila je posjeta radarskoj postaji Vis, na 585 metara visokom brdu Hum, odakle se još iz antičkih vremena nadzire pomorski promet na Jadranskom moru.
Po završetku posjeta otoku Visu predsjednik Mesić odletio je helikopterom MI-8 do najudaljenijeg hrvatskog otoka, ujedno i najjužnije točke hrvatskog teritorija –Palagruže gdje je upriličen i posjet svjetioniku Palagruža.



Vijesti