Potpisan ugovor o nabavi dva protupožarna zrakoplova

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ministar11_m.jpg

U prostorijama MORH-a 15. studenoga je potpisan Ugovor o nabavi dva protupožarna zrakoplova CL-415. Potpisnici su MORH i proizvođač zrakoplova, kanadska tvrtka Bombardier.

Prema ugovoru, prvi zrakoplov treba biti preuzet unutar 30 dana od 31.siječnja 2009. godine uz mogućnost produženja spomenutog roka za vrijeme potrebno za izvršenje dogovorenih modifikacija na zrakoplovu (spreman za sezonu 2009.). Drugi zrakoplov treba biti preuzet unutar 30 dana od 30. studenog 2009. godine uz istu mogućnost produženja, a mora biti spreman za protupožarnu sezonu 2010.

Cijena dvaju zrakoplova CL-415 je 52,6 milijuna USD (26,3 milijuna po zrakoplovu), a njihova pripadajuća oprema košta dodatnih 9.581.942,47 USD. Dakle, ukupni iznos nabave je 62.181.942,47 USD. Cijena je fiksna tijekom cijelog razdoblja važenja ugovora, te ne podliježe promjenama koje su rezultat ekonomskih kretanja. Od ukupne cijene, RH će 15% isplatiti do 15. siječnja 2008., a ostatak u obrocima do studenog 2009. godine.
Nakon potpisivanja uslijedilo je kraće obraćanje novinarima čelnika dvaju izaslanstva, ministra obrane RH Berislava Rončevića i potpredsjednika tvrke Bombardier Dereka Gilmoura.

„Ugovor je realizacija zaključka Vlade RH iz ljetnih mjeseci ove godine da ćemo dopuniti svoje tehničke kapacitete u provođenju programa protupožarne zaštite“, rekao je ministar, Također, temeljem netom potpisanog ugovora, sa firmom Bombardier RH će „pristupiti zaključenju ugovora o najmu dva Canadaira već za slijedeću protupožarnu sezonu“. Cijena najma još nije dogovorena. Na kraju, ministar je izrazio zadovoljstvo vrlo kvalitetnom suradnjom s Bombardierom i brzim rokovima isporuke.
Gospodin Gilmour je pregovore koji su prethodili potpisu ugovora „vrlo profesionalnim s obje strane“ i zahvalio ministru na povjerenju koje je ukazano njegovoj tvrtki.

Vijesti