Obilježavanje pete obljetnice Zapovjedništva za logistiku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/poz_m.jpg

Zapovjedništvo za logistiku obilježilo je 15. studenoga svoju petu obljetnicu. Na svečanosti koja je održana u požeškom Središtu za obuku i doktrinu logistike uz djelatnike ZzL-a bili su i državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, zamjenik načelnika GS OS-a general pukovnik Slavko Barić, te brojni drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i predstavnici Crkve.


U prigodnim govorima ukazano je na značaj logistike koja je u svim suvremenim oružanim sngama bitna za dostizanje deklariranih vojnih sposobnosti ali je i odraz uređenosti i organiziranosti obrambenog sustava u cjelini.

«ZzL u svom sadašnjem organizacijskom obliku postoji tek pet godina, ali je povijest prvih logističkih postrojbi OS RH koje su ustrojene u samim počecima Domovinskog rata ugrađena u povijest ZzL-a.» kazao je državni tajnik MORH-a Mate Raboteg. Istaknuo je i kako je logistički sustav Hrvatske vojske do danas prošao veliki razvojni put, ali i da njegov današnji ustroj nije konačan već je samo jedna od faza u procesu trajne evolucije našeg obrambenog sustava. Napomenuo je i kako se u tom smislu nameće i nužnost skorog preustroja ZzL-a u novu organizacijsku cjelinu -Zapovjedništvo za potporu koje će omogućiti razvoj i održavanje stacionarne i terenske logistike u mjeri koja osigurava zahtjevanu razinu spremnosti OS RH kao buduće članice NATO saveza. 15.11.2007. Obilježavanje pete obljetnice Zapovjedništva za logistikuNaglasio je i kako su Hrvatsku vojsku stvarali i stvaraju ljudi koji su svoja znanja i vještine stekli u Domovinskom ratu te da bez njihovog ratnog iskustva koje ugrađujemo u proces mirnodopske izgradnje naših OS-a danas ne bi imali vojsku koja je jedan od najboljih promicatelja ugleda Republike Hrvatske diljem svijeta.

Ukazujući na značaj logistike general Barić je kazao kako «o svemu onome što je naša logistika radila u Domovinskom ratu i cijelo ovo vrijeme jasno govore i rezultati operativnih postrojbi na terenu». Napomenuo je i kako su tijekom ovih pet godina napravljeni značajni koraci u standardizaciji i približavanju standardima NATO-a te je kazao kako vjeruje da će djelatnici ZzL-a i dalje, kao i do sada, kvalitetno i profesionalno obavljati sve zadaće koje se pred njih postave.
Djelatnicima ZzL-a njihovu petu obljetnicu čestitao je i zapovjednik ZzL-a brigadni general Pavao Krpan koji je podsjetio na razvoj logistike te ukazao na njezin značaj u oružanim snagama.

Svečanost je završila uručenjem promaknuća, nagrada i pohvala djelatnicima ZzL-a.

Vijesti