Potpisan ugovor o financiranju proizvodnje nulte serije hrvatske jurišne puške

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ministar_v.jpg

Ministar obrane Berislav Rončević i direktor tvrtke HS Produkt Željko Pavlin potpisali su danas u Karlovcu Ugovor o financiranju proizvodnje nulte serije hrvatske jurišne puške.
Ministar Rončević rekao je da tim ugovorom Ministarstvo obrane s 4,5 milijuna kuna (uključivo i PDV) podupire proizvodnju 50 komada pušaka, koja je do sada proizvedena u ograničenim količinama u tehnologiji proizvodnje pištolja. Sada počinje prva serijska proizvodnja 50 jurišnih pušaka, koje će biti poslane na ispitivanje u postrojbe hrvatskih Oružanih snaga.


Do sada je HS Produkt sam u razvoj jurišne puške uložio oko 100 milijuna kuna.
"Hrvatski vojnik mora biti najbolje opremljen. A ja ne vidim ni jedan razlog što HS Produkt kao proizvođač najboljega svjetskog pištolja ne bi proizvodio najbolju jurišnu pušku na svijetu. Uvjeren sam da će ona biti sastavni dio naoružanja i OS RH, ali i mnogih drugih vojska u svijetu, a po riječima ministra Kirina, u nešto promijenjenu obliku, kao kratka puška, bit će i u naoružanju hrvatskog policajca", kazao je Rončević. Najavio je i proizvodnju streljiva kako bi Hrvatska zaokružila cjelinu - pištolj, puška i streljivo, ali je rekao da još nije dogovoreno hoće li streljivo proizvoditi HS Produkt ili netko drugi. 19.11.2007. Potpisan ugovor o financiranju proizvodnje nulte serije hrvatske jurišne puške

Konstruktor jurišne puške i suvlasnik HS Produkta Marko Vuković kazao je da njihov prototip jurišne puške pokazuje odlična svojstva i po preciznosti, ali i po održavanju. Vuković je rekao da je u prototipu već uzeto u obzir desetak primjedaba hrvatske vojske koja ga je ispitala. I ministar Rončević i načelnik Glavnog stožera Josip Lucić istaknuli su kako je važno da se Hrvatska dovodi u položaj da više nikad i ni o komu ne ovisi u nadzoru procesa naoružavanja svoje vojske u osnovnom elementu, naoružanju Hrvatske kopnene vojske.

Načelnik Glavnog stožera OS RH General Josip Lucić posebno je naglasio da kvalitetna vojna industrija podiže stupanj samostalnosti i stabilnosti zemlje.
Objasnio je da je sada "ideal jurišne puške" u svijetu kalibra 5,56 milimetara, što je i osnovni kalibar oružanih snaga članica NATO-a. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić istaknuo je da taj posao treba gledati i kroz razvoj hrvatskog gospodarstva, kroz otvaranje 500 novih radnih mjesta, ali i Vladino opredjeljenje da podupire domaću proizvodnju utemeljenu na novim tehnologijama.

 

 

{phocagallery view=category|categoryid=119|limitstart=0|displaydownload=1| 



Vijesti