Pripremne radnje kako bi se omogućilo da pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu ostvare svoje ustavno pravo i glasuju na izborima

U mirovnoj misiji u Afganistanu (ISAF) u skladu s Odlukom Hrvatskog sabora sudjeluje 200 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.
U svezi predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor izvršene su sve pripremne radnje kako bi se omogućilo da pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnoj misiji u Afganistanu ostvare svoje ustavno pravo i glasuju na izborima.


U skladu sa Zakonom o izborima zastupnika u Hrvatski sabor ("Narodne novine", broj 69/03-pročišćeni tekst i 19/07) Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske odredilo je biračka mjesta za glasovanje u inozemstvu te je u Islamskoj Republici Afganistanu odredilo dva biračka mjesta i to u kampu Warehouse u Kabulu na kojem glasuju birači – državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište ili se na dan izbora zateknu na području Kabula i u kampu Marmal u Mazar-e Sharif na kojem glasuju birači – državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište ili se na dan izbora zateknu na području Mazar-e Sharifa.

Za vrijeme prošlih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji su održani u studenome 2003. godine, u mirovnoj misiji u Afganistanu sudjelovalo je 36 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su bili raspoređeni u Kabulu, ali tada nisu provedene sve potrebne pripremne radnje niti su osigurani uvjeti da bi im se omogućilo ostvarivanje njihova biračkog prava.

Ministarstvo obrane zahvaljuje Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske na razumijevanju i svim potrebnim radnjama poduzetim prije provedbe predstojećih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor kako bi se pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj misiji u Afganistanu omogućilo glasovanje.

Priopćenja