Posjet vojnog izaslanika Argentine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/arg_28012011v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primio je u petak, 28. siječnja, u nastupni posjet vojnog izaslanika Republike Argentine u RH sa sjedištem u Rimu, brigadira Alejandra Guillerma Valera.

Zaželjevši dobrodošlicu državni tajnik Šimunović na početku sastanka zahvalio je Argentini na sudjelovanju u operacijama održavanja mira u sklopu UN postrojbi za vrijeme Domovinskog rata, te istaknuo kako je sada „Republika Hrvatska snaga koja sama sudjeluje u operacijama održavanja mira u svijetu, primjerice u ISAF-u, na Golanskoj visoravni i drugdje“. Budući da je brigadir Valero izrazio želju upoznati OSRH, te je svoju vojničku karijeru služio u postrojbama brdskog pješaštva, državni tajnik Šimunović pozvao ga je da posjeti Bojnu za specijalna djelovanja kako bi se upoznao sa njenim radom te prenio svoja bogata iskustva. Zahvalivši se na ponudi, brigadir Valero predložio je suradnju sa središtem za obuku postrojbi brdskog pješaštva u Argentinskim oružanim snagama, koje imaju vrlo veliko iskustvo obzirom na rasprostranjenost planinskog masiva Kordiljera i Anda.

 

Na kraju sastanka, izražena je spremnost za sve inicijative vezane uz međusobnu vojnu suradnju Republike Argentine i Republike Hrvatske.

Tijekom posjeta brigadir Valero susreo se i sa zamjenikom načelnika  Službe za međunarodnu vojnu suradnju, brigadirom Ivicom Matešić, i načelnikom Odjela bilaterale SMOS-a, brigadirom Nenadom Predovanom, te na kraju posjeta sa zapovjednikom Zapovjedno operativnog središta GS OSRH, brigadnim generalom Vladom Šindlerom i načelnikom Uprave za obavještajne uprave GS OSRH, brigadnim generalom Franom Tomičićem gdje se razgovaralo o mogućim područjima suradnje između oružanih snaga dviju zemalja.



Vijesti