Posjet predstavnice UNDP-a Louise Vinton

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/undp_28072010v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović primio je u srijedu, 28. srpnja, u nastupni posjet stalnu predstavnicu Programa UN-a za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, Louisu Vinton.

Tijekom  susreta razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji, posebno o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a. Državni tajnik Šimunović istaknuo je jedinstvenu poziciju našeg pogleda na mirovne misije, obzirom na iskustvo stečeno u Domovinskom ratu. Uz obučenost u vojnom smislu naglasio je važnost suradnje s lokalnim stanovništvom te informiranost o lokalnim kulturama, običajima i vjeri kao neizostavnom dijelu prilikom sudjelovanja u mirovnim misijama. Prvo sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a Republika Hrvatska je započela 1999. godine upućivanjem 10 pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnu misiju Sierra Leone (UNAMSIL) u svojstvu vojnih promatrača. Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 7 mirovnih misija UN-a: na Golanskoj visoravni (UNDOF), Indiji i Pakistanu (UNMOGIP), Zapadnoj Sahari (MINURSO), Cipru (UNFICYP), Liberiji (UNMIL), Sudanu (UNMIS) i Libanonu (UNIFIL).

Louisa Vinton stupila je na dužnost koordinatorice Ujedinjenih naroda i stalne predstavnice Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj,  5. srpnja 2010. godine.



Vijesti