Posjet polaznika Ratne škole Upravi za materijalne resurse MORH-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/01/d51_7361-1024x683.jpg
Posjet polaznika 22. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Upravi za materijalne resurse MORH-a | Foto: MORH / J. Kopi

Posjet polaznika 22. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" Upravi za materijalne resurse MORH-a

Polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, pod vodstvom načelnika brigadira Mije Kožića u okviru redovnog Plana i programa izobrazbe u 2019./2020. godini na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđmanˮ, boravili su u srijedu, 15. siječnja 2020. godine u nastavnom posjetu Upravi za materijalne resurse Ministarstva obrane RH.

Tom prigodom, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop upoznao je polaznike s hrvatskom obrambenom industrijom koja je stvorena u Domovinskom ratu, a danas je, rekao je, postala jedna od vodećih sektora našeg gospodarstva i prepoznati brend u svijetu koji kontinuirano bilježi rast u prodaji naoružanja i vojne opreme.

Pomoćnik ministra Roman Mikulić je govorio o doprinosu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske gospodarskom razvoju RH kroz međunarodnu promociju i afirmaciju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme te je polaznike upoznao s novorazvijenim obrambenim sustavima iz područja domovinske sigurnosti i vojne tehnologije. Također, naglasio je kako obrambena industrija Republike Hrvatske na globalnoj razini ima cijenjene i prepoznate domaće proizvođače, koji su se nametnuli ne samo kao konkurencija velikim vojnoindustrijskim kompleksima, nego i kao predvodnici u nekoliko specijaliziranih branši.

Posjet polaznika 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Upravi za materijalne resurse MORH-a | Foto: MORH / J. Kopi

Uz navedeno, istaknuta je suradnja s obrambenim industrijama drugih zemalja članica NATO-a i EU-a, kao i uspjeh na natječajima zajedničkog europskog tržišta sa Europskom obrambenom agencijom (EDA), suradnjom s Europskim obrambenim fondom (EDF) i strukturalnim fondovima za istraživačko-razvojne projekte dvostruke namjene u civilno-vojnoj sinergiji sa vizijom da hrvatska vojna industrija bude jedan od nositelja gospodarskog razvoja Republike Hrvatske.

Nakon uvodnog dijela, član uprave Agencije Alan d.o.o., Milan Knežević prezentirao je polaznicima Ratne škole konkretne proizvode domaćih proizvođača koji su se uspješno pozicionirali na svjetskom tržištu.

Na kraju izlaganja, polaznici Ratne škole obišli su izložbeni prostor proizvodi hrvatske obrambene industrije u Domu HV-a “Zvonimir”.

Podsjećamo, u tijeku je školovanje 22. naraštaja Ratne škole koji pohađa 18 polaznika, od kojih je trinaest polaznika iz RH (deset polaznika su visoki časnici iz Oružanih snaga RH, jedan polaznik iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije MUP-a RH i županijski vatrogasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice) te pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti (dva polaznika iz Bosne i Hercegovine te po jedan polaznik iz Republike Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije).

Ratna škola “Ban Josip Jelačić” najviša je vojno-civilna obrazovna institucija u RH koja obrazuje visoke časnike oružanih snaga, kao i druge državne dužnosnike iz Republike Hrvatske i inozemstva za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Posjet polaznika 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić” Upravi za materijalne resurse MORH-a | Foto: MORH / J. Kopi

Objava Posjet polaznika Ratne škole Upravi za materijalne resurse MORH-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti