Posjet NATO brodova Splitu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-nato-plavo.jpg

U ratnu luku Lora u Splitu uplovili su u četvrtak, 16. listopada 2008. NATO brodovi koji tvore skupinu SNMG-1 (Standing NATO Maritime Group ONE), i to; protuzrakoplovna fregata „SPS Almirante Juan de Borbon“ (Španjolska), višenamjenska fregata „ORP General Kazmierz Pulaski“ (Poljska), višenamjenska fregata „USS Taylor“ (USA) i tanker „Spessart“ (Njemačka). Ostale dvije fregate iz skupine, Ville de Quebec (Canada) i dr Ruyter (Nizozemska), nalaze se na putu prema odnosno od Somalije gdje pružaju eskort borodvima koje tamo dopremaju hranu. Skupina SNMG-1 predstavlja temelj za značajnije skupine NATO brodova, te je moguće proširenje iste ovisno o zadaći. Na čelu skupine, nalazi se zapovjednik SNMG-1, španjolski kontraadmiral Juan Rodriguez, koji je na tu dužnost stupio u siječnju 2008. godine na period od godine dana.

Skupina brodova SNMG-1 posjećuje Republiku Hrvatsku nakon što su sudjelovali u više vježbi na moru u Sredozemnom i Baltičkom moru te na Atlantskom oceanu. Prošlog tjedna sudjelovali sa vježbi „Noble Midas 08“ na Kreti. Nakon Hrvatske, SNMG-1 odlazi u posjetu mornaricama Crnog mora gdje će posjetiti Bugarsku i Rumunjsku te održati vježbe na moru sa američkim brodovima.
Prvog dana posjeta Splitu, admiral Rodriguez je imao prijem u Splitsko-Dalmatinskoj županiji i u Poglavarstvu grada Splita. Nakon toga, admiral Rodriguez je imao razgovore u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, gdje ga je primio zamjenik zapovjednika HRM, kapetan bojnog broda Tihomir Erceg.

U sklopu posjeta RH, kontraadmiral Rodriguez je pozivao predstavnike medija na brod „Almirante Juan de Borbon“ kako bi ih informirao o aktivnostima svoje skupine brodova i posjetu Republici Hrvatskoj. Objasnio je zadaće skupine SNMG-1, s naglaskom na zadaće vezane uz sudjelovanje u operaciji „Active Endeavor“. Istakao je da Hrvatska ratna mornarica ima male brodove koji isto tako mogu efikasno doprinijeti zajedničkim NATO aktivnostima. „Mi dolazimo kako bi druge naučili ali istovremeno i naučiti od njih“ istakao je admiral Rodriguez, komentirajući razlog suradnje sa Hrvatskom ratnom mornaricom.
Spremnost HRM će potvrditi zajedničko uvježbavanje koje će NATO brodovi i brodovi Hrvatske ratne mornarice imati u ponedjeljak 20. listopada 2008. godine, kada SNMG-1 napušta luku Lora. Brodovi će na moru zajednički uvježbavati NATO navigacijske i komunikacijske postupke.

Vijesti