Posjet ministrice obrane Kraljevine Norveške

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kupari_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić primio je u utorak, 23. lipnja, u službeni posjet, u prostorima vojarne Kupari u Dubrovniku,  izaslanstvo ministarstva obrane Kraljevine Norveške predvođeno ministricom obrane Anne-Grete Strom-Erichsen. Uz ministra Vukelića u izaslanstvu MORH-a bili su i državni tajnik Pjer Šimunović, načelnik Uprave GSOS-a za planiranje general bojnik Dragutin Repinc, načelnik Službe za međunarodnu obrambenu suradnju Davor Ćutić, kao i načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje Goran Grošinić.

„Imali smo vrlo ugodan razgovor između izaslanstava dvaju ministarstava, koja imaju iznimno dobre prijateljske odnose i bogatu bilateralnu suradnju“, rekao je u izjavi za medije ministar Vukelić, napomenuvši da je i ovom prigodom zahvalio ministrici obrane Kraljevine Norveške na njihovoj potpori ulasku Hrvatske u NATO savez, kao i na pomoći koju su nam  pružili pri ustrojavanju Obalne straže. Dodao je da su razgovarali i o iskustvima stečenim u mirovnim misijama diljem svijeta, osobito u misiji ISAF u Afganistanu, gdje se na istim područjima nalaze hrvatski i norveški vojnici, te o situaciji u našoj regiji, kao i o odnosima sa zemljama u susjedstvu. Posebno je istaknuo razgovor o nastavku bilateralne suradnje, koja će, kako je rekao, i ubuduće biti usmjerena na pitanja od posebnog interesa za nas, izrazivši uvjerenje da će i dalje uspješno surađivati, kako u pogledu Obalne straže tako i na području izobrazbe i obuke te u vojnim vježbama, kao i na drugim obrambenim područjima.

 


Izražavajući zadovoljstvo što je imala priliku posjetiti Hrvatsku, norveška je ministrica izjavila da su tijekom radnog ručka razgovarali o temama od interesa za obje zemlje. Ističući važnost Obalne straže i suradnje dviju zemalja na tom području, dodala je da Norveška, kao i Hrvatska, ima dugu obalu te samim time i dugu pomorsku tradiciju. Napominjući da u misiji u Afganistanu sudjeluje 600 norveških vojnika te da u Čadu imaju vojnu bolnicu, istaknula je da je i na tom području dobra suradnja dviju zemalja. „Drago nam je što s Hrvatskom surađujemo i u svijetu, u misijama NATO-a i UN-a, kao i zbog činjenice da je Hrvatska primljena u punopravno članstvo NATO-a“, poručila je na kraju, napomenuvši da su se ovom prilikom izaslanstva dvaju ministarstava obrane dogovorila nastaviti i dodatno povećati međusobnu suradnju.



Priopćenja