Čestitka povodom Dana državnosti

Poštovani vojnici, mornari, dočasnici, Časnici, generali i admirali, kadeti, državni službenici i namještenici, pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske,

čestitam vam DAN DRŽAVNOSTI!


Proteklo je osamnaest godina od dana kada je Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske kojom je potvrdio volju svih građana RH o budućem statusu Republike Hrvatske. Bilo je to vrijeme velikih izazova i iskušenja u Stvaranju hrvatske države i vojske, koja je u Domovinskom ratu izvršila svoju povijesnu zadaću te postala važan čimbenik vojno sigurnosnog okruženja jugoistočne Europe.

Svjesni smo da smo u velikoj mjeri dostigli zadane ciljeve, što potvrđuje i punopravno članstvo u NATO savezu, no pred nama su i dalje odgovorne zadaće. Stvorili smo moderne oružane snage i u kratkom vremenu istakli se svojim radom i izvan okvira Domovine, te postali poželjan partner u međunarodnim aktivnostima. Pred nama su i dalje odgovorne zadaće u procesu izobrazbe i obuke, sveukupne profesionalizacije i modernizacije Oružanih snaga, primjena dostignuća moderne tehnike te povećanje ukupnih sposobnosti OS RH za sudjelovanjem u međunarodnim vojnim operacijama. Razvijat ćemo sposobnosti koje će nam omogućiti uključivanje Oružanih snaga u sustav kolektivne obrane NATO-a i sudjelovanje u obrambenim aktivnostima EU-a. I nadalje ćemo graditi stabilnu i sigurnu međunarodnu zajednicu zajedno s partnerima iz Sjevernoatlantskog saveza. Uvjeren sam kako ćemo u Republici Hrvatskoj uspješno djelovati u složenim uvjetima mirnodopskih zadaća i prilagođavanja sustava suvremenim standardima i potrebama.

Obilježavajući Dan državnosti s posebnim poštovanjem prisjećamo se poginulih, ranjenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, te svih žrtava za slobodu i samostalnost naše Domovine.

Upućujem najiskrenije čestitke povodom Dana državnosti svim pripadnicima Oružanih snaga RH u Domovini i u mirovnim misijama, s vjerom i željom kako bi i nadalje savjesno, odgovorno i profesionalno obavljali sve zadaće, na ponos, zadovoljstvo i dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

 

  NAČELNIK GS OS RH
  general zbora
  Josip Lucić

 

 



Priopćenja