Posjet francuskog broda ˝Orion˝ HRM-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/orion_08072010_v.jpg

U sklopu redovite međunarodne vojne suradnje sa Hrvatskom ratnom mornaricom, u  splitsku pomorsku bazu "Lora" u petak, 09. srpnja, uplovio je minolovac Ratne mornarice Francuske "Orion" (M 645).

Tijekom  posjeta održat će se zajedničko uvježbavanje protuminskih ronitelja Hrvatske i Francuske ratne mornarice. Posjet broda “Orion” pomorskoj bazi "Lora" bit će i prilika za proslavu 14. srpnja, francuskog nacionalnog praznika, svečanošću tijekom koje će se petorici časnika Oružanih snaga RH i Ministarstva obrane RH, koji su se školovali na francuskim visokim vojnim školama ili su se osobno istakli u razvoju francusko-hrvatske bilateralne vojne suradnje, dodijeliti francusko odličje - Medalja nacionalne sigurnosti. Hrvatski časnici koji će primiti Medalju nacionalne sigurnosti su: pripadnik Počasno-zaštitne bojne bojnik Mario Grgić, pripadnik Hrvatske ratne mornarice bojnik Jurica Vukušić, pripadnik RACVIAC-a bojnik Vice Olujić, djelatnik Službe za prijem i potporu MORH-a bojnik Ante Jukić i pripadnik HRM-a satnik Ante Vuković.
Medalja nacionalne sigurnosti uvedena je 1982. godine, na prijedlog tadašnjeg ministra obrane Charlesa Hernua. Dodjeljuje se vojnim osobama za posebne zasluge za vrijeme operacija ili za vrijeme aktivnosti u korist građanstva, kao i stranim vojnim i civilnim osobama koje su svojim posebnim aktivnostima doprinijele obrani Francuske.
Francuski minolovac "Orion", klase Eridan (Tripartite) razvijen je zajedno sa mornaricama Belgije i Nizozemske. Navedena klasa minolovaca je predviđena za otkrivanje i uništavanje morskih mina uz glavnu zadaću osiguravanja slobodnog pristupa francuskim lukama te nadzora slobodne plovidbe u francuskom teritorijalnom moru. Brod je dužine 51 metar, pod zapovjedništvom je kapetana korvete Louisa Tilliera te broji oko 47 članova posade.



Vijesti