Pomoćnik ministra Mihatov na Vijeću za vanjske poslove EU u Luksemburgu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/mihatov_18062019_v.jpg
Foto: MORH

U Luksemburgu je 17. lipnja 2019. godine održan sastanak Vijeća za vanjske poslove EU na kojem je Ministarstvo obrane predstavljao pomoćnik ministra obrane Petar Mihatov.



Na zajedničkoj sjednici ministara obrane i ministara vanjskih poslova, uz sudjelovanje potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Marije Pejčinović Burić, raspravljalo se o provedbi i perspektivama Globalne strategije vanjske i sigurnosne politike EU (EUGS) usvojene 2016. godine. Naglasak rasprave stavljen je na provedbu i koherentnosti obrambenih inicijativa, EU-NATO suradnju, te dosad ostvarene rezultate. Osnova za raspravu bilo je Izvješće visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku o ocjeni napretka provedbe EUGS-a te Godišnje izvješće o provedbi Stalne strukturirane suradnje.

U svom izlaganju pomoćnik ministra Mihatov osvrnuo se na obrambene aspekte Globalne strategije ocijenivši  ju dobrim okvirom koji je doprinio jačanju europske obrambene suradnje i koordinacije sa strateškim partnerima, ponajprije s NATO-om. Prioriteti identificirani u Globalnoj strategiji i dalje su vrlo relevantni, no potreban je dodatni rad na implementaciji postojećih inicijativa. Također, Mihatov se osvrnuo na pitanje strateškog narativa, odnosno uspostavu jasne komunikacije prema transatlantskim partnerima o komplementarnosti obrambenih inicijative Europske unije s naporima NATO-a u izgradnji sposobnosti.

Na sjednici su usvojeni Zaključci Vijeća o sigurnosti i obrani u kontekstu Globalne strategije EU.



Vijesti