Polaznici Temeljne časničke izobrazbe na hodočašću u Voćinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/12/vocin_16122018_v.jpg
Foto: HVU

Polaznici 18. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Časničke škole "Andrija Matijaš Pauk" Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sudjelovali su u četvrtak, 13. prosinca 2018. na 10. hodočašću hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije "Gospi Voćinskoj" u Voćinu.

Polaznici su sudjelovali u koloni sjećanja i prisustvovali su svetoj misi za sve poginule hrvatske branitelje koju je predvodio požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

Nakon svete mise, polaznici Temeljne časničke izobrazbe zapalili su svijeće kod Spomen-obilježja u Voćinu i spomen obilježju Trokut-Novska te su sudjelovali na komemoraciji u znak na sjećanje na 47 poginulih civilnih žrtava u Voćinu.

Tijekom hodočašća pripadnici Hrvatske vojske, policije i hrvatski branitelji nosili su 50 hrvatskih stjegova te zavjetne svijeće pod geslom "Zahvalni Gospi Voćinskoj za dar života u slobodi", u znak pijeteta prema voćinskim žrtvama.

U sklopu posjeta Voćinu, polaznicima Temeljne časničke izobrazbe održano je predavanje iz predmeta Vojna povijest i o ratnim zbivanjima u Voćinu.

Nastavnik vojne povijesti HVU-a brigadir Neven Klarić održao je predavanje o ratnim zbivanjima na zapadno-slavonskom bojištu, dok je predavanje o ratnim zbivanjima u Voćinu održao ratni zapovjednik 136. brigade iz Slatine umirovljeni brigadir Josip Černji.

Vijesti