Polaznici Ratne škole posjetili vojarnu “123. brigade HV”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/zss_21112019_03-1024x640.jpg

Polaznici Ratne škole "Ban Josip Jelačić" posjetili su u utorak, 19. studenoga 2019. vojarnu "123. brigade HV" u Požegi. Zapovjednik vojarne "123. brigade HV" i Središta za obuku i doktrinu logistike Požega, pukovnik Mato Tomašević primio je polaznike 22. naraštaja Ratne Škole "Ban Josip Jelačić" te im zaželio dobrodošlicu i upoznao ih sa životom i radom postrojbi koje se nalaze u vojarni.

Načelnik škole brigadir Mijo Kožić istaknuo je da školu pohađa 18 polaznika od kojih 13 iz Republike Hrvatske. Među njima je 10 visokih časnika iz Oružanih snaga, a po jedan iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatske vatrogasne zajednice.

U školi su i pripadnici Oružanih snaga stranih zemalja za obnašanje najviših vojnih i civilno-vojnih dužnosti. Dvojica su iz Bosne i Hercegovine te po jedan iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije. Obraćajući se zapovjedniku vojarne, načelnik je napomenuo kako će polaznici, u skladu s nastavnim planom i programom te upoznati Grad Požegu, Županiju Požeško-slavonsku, Park prirode Papuk, drugi dan će nastaviti posjetima spomen obilježju, linijom bojišta od Orljavca do Pakraca, a posjetit će i Dom hrvatskih veterana u Lipiku.

Tijekom ova dva dana polaznici će se upoznati s time što je značila i kako je doprinosila u Domovinskom ratu Požeško-slavonska županija te o ratnim stradanjima na tom području.

Polazni su posjetili spomen-sobu Domovinskog rata u požeškom Gradskom muzeju, a vodič Vladimir Štibrić pokazao im je povijesno-kulturne znamenitosti.

U vojarni 123. brigade HV Požega održana je prezentacija vojnih postrojbi uz predavanje umirovljenog bojnika Marija Kalana na temu “123. brigada Hrvatske vojske Požega s aspekta zapadnoslavonskog bojišta u Domovinskom tatu 1991. godine” te je ovom prigodom u ime požeškog UDVDR-a darovao knjigu generala Miljenka Crnjca “Tada je trebalo imati petlju”.

U ime polaznika škole, prigodne riječi zahvale i zahvalnicu za potporu u provedbi studijskog putovanja polaznika XXII. naraštaja Ratne škole Ban Josip Jelačić, uručio je brigadir Željko Marinov zapovjedniku Središta za obuku i doktrinu logistike pukovniku Mati Tomaševiću.

Polaznici Ratne škole “Ban Josip Jelačić” posjetili su u utorak, 19. studenoga 2019. vojarnu “123. brigade HV” u Požegi | Foto: HV: A. Mandić

Objava Polaznici Ratne škole posjetili vojarnu “123. brigade HV” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti