Planska konferencija za međunarodnu vojnu vježbu "Immediate Response 2012"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/konferencija_30112011_v.jpg

U prostorijama Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu  28. studenoga započela je Glavna planska konferencija (GPK) za međunarodnu vojnu vježbe "Immediate Response 2012".

Sudionike konferencije na otvaranju pozdravio je zapovjednik HKoV-a general bojnik Dragutin Repinc, koji je istaknuo važnost vojnih vježbi poput "Immediate Response 2012" jer su one važne ne samo za uvježbavanje postrojba za djelovanje u multinacionalnom okružju, već i za razvijanje regionalne stabilnosti te pridonose boljem međusobnom povjerenju. Svim predstavnicima  planske konferencije zaželio je uspješan rad za vrijeme trajanja konferencije kao i za vrijeme same provedbe vojne vježbe.

Vježba će se održati u lipnju 2012., a na njoj će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5): Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, SAD-a te pripadnici vojski Republike Slovenije i kao promatrači pripadnici Republike Srbije.

Organizatori i glavni nositelji vježbe su Hrvatska kopnena vojska i Zapovjedništvo Oružanih snaga SAD-a za Europu (US EUCOM). Vježba će biti intergranska i održat će se na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju.

Na planskoj konferenciji, sudjeluju predstavnici svih sudionika Američko-jadranske povelje (A-5), predstavnici vojski Slovenije i Srbije. Osim planiranja, konferencija obuhvaća i rad po radnim skupinama te obilaske područja održavanja vježbe.

Riječ je o drugoj (2) u ciklusu triju (3) istoimenih vježbi "Immediate Response": prva je održana 2011., a treća će biti održana 2013. godine. Opseg vježbi svake godine je veći. Osim međunarodne vojne suradnje i razvoja interoperabilnosti, za širi kontekst vježbe bitan segment bit će humanitarno-vojna suradnja na području grada Slunja. Naime, osim objekata na poligonu "Eugen Kvaternik", u sklopu vježbe sudionici će obnoviti dio osnovne škole Slunj koji će omogućiti bolje uvjete života i rada.





Vijesti