Glasovanje pripadnika Oružanih snaga u Hrvatskoj i inozemstvu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/glasovanje_undof_27122009_v.jpg

Pripadnici Oružanih snaga RH glasovat će na dan izbora za zastupnike u Hrvatski sabor,  u nedjelju, 4. prosinca 2011., kao i ostali građani, na biračkom mjestu svog prebivališta. Za pripadnike OS RH koji nisu u mogućnosti glasovati na biračkom mjestu svog prebivališta, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, bit će organizirano ukupno sedam biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu na kojima će biti omogućeno glasovanje za sveukupno 670 birača – pripadnika OS RH.


Tako će, za one pripadnike OS RH koji će na dan izbora biti na službi u Oružanim snagama u Republici Hrvatskoj i nisu u mogućnosti glasovati na biračkom mjestu prema svom prebivalištu, biti organizirano glasanje na tri biračka mjesta u Oružanim snagama RH, i to na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu (132 birača), u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske (HKoV), vojarna "Domobranska" u Karlovcu (81 birač), te u vojarni "Peneda" na Brijunima (15 birača). Na tim će biračkim mjestima glasovanju moći pristupiti ukupno 228 birača - pripadnika OSRH.

Pripadnicima OS RH koji će na dan izbora za zastupnike u Hrvatski sabor biti na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu omogućeno je glasovanje na četiri biračka mjesta - tri biračka mjesta u Afganistanu (operacija ISAF – ukupno 347 birača – pripadnika OS RH) i to u Kabulu (kamp Warehouse) i Mazar-e-Sharifu (kamp Marmal i kamp Mike Spann), te na jednom biračkom mjestu na Golanskoj visoravni (misija UNDOF – ukupno 95 birača – pripadnika OS RH) u kampu Faouar.

Na Kosovu u mirovnoj operaciji KFOR, pripadnicima OS RH (22 pripadnika) bit će omogućeno glasovanje na biračkom mjestu u diplomatsko-konzularnom predstavništvu RH u Prištini, kao i za druge hrvatske državljane u toj zemlji.

Za glasovanje na biračkim mjestima u Oružanim snagama u RH sastavljeni su birački odbori temeljem odluka Povjerenstava izbornih jedinica na kojima se nalaze navedena tri biračka mjesta, dok su birački odbori u inozemstvu sastavljeni temeljem odluke Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske.

Biračka mjesta u Oružanim snagama u RH bit će otvorena, kao i sva druga biračka mjesta u Republici Hrvatskoj, u nedjelju 4. prosinca 2011. od 7-19 sati, dok će glasovanje na biračkim mjestima u Afganistanu i na Golanskoj visoravni, biti omogućeno, kao i za sva druga biračka mjesta u inozemstvu, u subotu 3. i nedjelju 4. prosinca 2011. od 7 do 19 sati po lokalnim vremenima. Shodno tomu, biračka mjesta u Afganistanu bit će otvorena u subotu 3. prosinca 2011. u 07:00 sati po lokalnom vremenu (03:30 sati po hrvatskom vremenu), odnosno zatvorena u nedjelju 4. prosinca 2011. u 19 sati po lokalnom vremenu (15:30 sati po hrvatskom vremenu). Na Golanskoj visoravni biračko mjesto će biti otvoreno u subotu 3. prosinca 2011. u 07:00 sati po lokalnom vremenu (06:00 sati po hrvatskom vremenu), odnosno zatvoreno u nedjelju 4. prosinca 2011. u 19 sati po lokalnom vremenu (18 sati po hrvatskom vremenu).



Priopćenja