Piloti iz Zemunika u Sloveniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/piloti_17102014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO

Piloti Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne Zemunik, sa dva aviona Pilatus PC-9M, boravili su u četvrtak 16. listopada 2014. godine u jednodnevnom radnom posjetu u Zrakoplovnoj bazi Cerklje u Republici Sloveniji.

Ovom prilikom vođeni su razgovori o projektu obuke prednjih zračnih kontrolora u sklopu AGOS-a (Air to Ground Operation School) čije će središte biti u bazi Cerklje.

Prednosti sudjelovanja u ovom projektu su osposobljavanje posada za navedene zadaće i uporaba istog tipa zrakoplova, a suradnja bi se odvijala i kroz korištenje zračnog prostora obje zemlje, razmjenu posada i zadaća vezanih uz obuku te zadržavanje postojećih i razvoj novih sposobnosti.

Zapovjednik Eskadrile aviona bojnik Željko Harapin istaknuo je kako su susreti pilota na međunarodnoj razini uvijek dobrodošli, a sa lanstvom u NATO savezu otvaraju se i nove mogućnosti suradnje.

Uz navedena područja razgovaralo se i o drugim oblicima razmjene iskustava u obuci, a ovim posjetom otvorena su vrata daljnjem nastavku dobre i kvalitetne suradnje. Prilikom posjeta hrvatski piloti upoznati su s organizacijom i radom slovenske eskadrile aviona koja u svom sastavu ima avione Pilatus PC-9M (Swift).



Vijesti