Pilot Airtractora dobro, očevid na terenu u tijeku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/airtraktor26052011_a2_v.jpg

Pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) koji je upravljao zrakoplovom Airtractor, a koji se tijekom jučerašnjeg gašenja požara prinudno prizemljio na otoku Braču, danas, u nedjelju 26. lipnja 2011. u jutarnjim je satima otpušten iz splitske bolnice. Iako se odmah po nesreći pilot osjećao dobro i nije bio ozlijeđen, na preporuku liječnika je bio zadržan u bolnici tijekom noći iz preventivnih razloga, te je jutros otpušten kući.


Ekipa istražitelja predvođena glavnim vojnim zrakoplovnim istražiteljem pukovnikom Goranom Strmečkim, započela je jutros s radom na terenu – na mjestu prizemljenja zrakoplova Airtraktor oznake AT 802 na otoku Braču. Kako se očekuje, očevid će trajati danas cijeli dan, obzirom da je riječ o dosta zahtjevnom terenu -  naime riječ je o odlagalištu otpada, a očevid otežava i jaka bura. Po dovršetku očevida na mjestu nesreće, zrakoplov će se transportirati u Zračnu bazu Zemunik, a samo prebacivanje zrakoplova ovisit će o dinamici rada istražitelja na terenu kao i vremenskim uvjetima u narednom razdoblju.

Što se tiče angažmana namjenski organiziranih protupožarnih snaga OSRH tijekom jučerašnjeg dana možemo istaknuti kako su na pet različitih požarišta bile angažirane gotovo sve raspoložive protupožarne zračne snage - bilo je angažirano sveukupno 10 letjelica, a ostvareno je ukupno 485 letova, 61 sat naleta i izbačeno ukupno 2497 tona vode, od čega na požarištu Brač 212 tona vode. Lokacijski gledano požari su bili u radijusu od oko 100km, a zračne snage su preusmjeravane s požarišta na požarište i u koordinaciji sa zemaljskim snagama.

    Pilot Airtractora dobro, očevid na terenu u tijeku

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pilot-airtractora-dobro-oevid-na-terenu-u-tijeku/airtraktor26052011_a1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pilot-airtractora-dobro-oevid-na-terenu-u-tijeku/airtraktor26052011_a2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/pilot-airtractora-dobro-oevid-na-terenu-u-tijeku/airtraktor26052011_a3.jpg


Priopćenja