Hrvatski i slovenski vojnici u Kabulu proslavili Dan državnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kabul_250692011_v.jpg

Pripadnici OSRH u sklopu 17. kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu, raspoređeni na zadaćama mentoriranja u Školi vojne policije u Kabulu, a koji od početka lipnja ove godine obučavaju pripadnike Afganistanske narodne armije (Afghanistan National Army), u subotu, 25. lipnja 2011. sa svojim slovenskim kolegama, u sklopu njihove zajedničke savjetničko mentorske misije u Školi vojne policije ANA-e, proslavili su Dan državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije.


Hrvatskim i slovenskim pripadnicima Oružanih snaga prigodnu čestitku za Dan državnosti uputili su zamjenik zapovjednika NATO Training Mission-Afghanistan, general bojnik James Mallory (USA) i zapovjednik Combined Training Advisory group-Army brigadni general David Maddan (GBR).  

Škola vojne policije ANA-e u Kabulu, u kojoj je vodeća nacija Republika Hrvatska, djeluje u sastavu NATO  obučne misije u Afganistanu (NATO Training Mission – Afganistan), a trenutno je u Školi raspoređeno 17 mentora pripadnika OSRH i dva mentora pripadnika OS Republike Slovenije. Obuku trenutno prolaze pripadnici Satnije VP 215. korpusa ANA-e, a u subotu, 25. lipnja 2011. na obuku je pristigla nova skupina od 70-tak afganistanskih vojnika i dočasnika te su uz dosadašnja četiri tečaja u školi VP, otvorena dva nova vojno policijska tečaja: MP PSD Course (Protective Services Duties) i MP Corrections Operations Course. Osim toga, po prvi put je organizirana nastava opismenjava koju će u školi VP redovito, jednom tjedno, provoditi dvojica nastavnika.

Do kraja ove godine, individualnu i zajedničku vojno policijsku obuku proći će oko 900 pripadnika afganistanske vojske koji će se rasporediti u šest novih satnija VP. Osim programa obuke, hrvatsko-slovenski mentorski tim je zadužen za razvoj doktrine, pitanja ustroja i osoblja, opremanje, infrastrukturu, razvoj vođa i upravljanje sustavom obuke.



Priopćenja