Posjet ministra Božinovića SR Njemačkoj

U sklopu bilateralne obrambene suradnje ministar obrane Davor Božinović boravit će 28 i 29. lipnja 2011. u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj gdje će se sastati sa saveznim ministrom obrane Thomasom de Maiziereom u Berlinu.

Očekuje se kako će ministri obrana dviju zemalja razgovarati o dosadašnjoj bilateralnoj suradnji s posebnim osvrtom na sudjelovanje pripadnika OS RH i OS SR NJ u međunarodnim mirovnim misijama, posebice misiji ISAF u Afganistanu, gdje je većina pripadnika hrvatskog kontingenta raspoređena u zoni odgovornosti Regionalnog zapovjedništva Sjever (RC North) u kojem je SR Njemačka vodeća nacija. Također, bit će riječi i o daljnjem doprinosu sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a kroz  zajednički angažman unutar EU Borbene skupine koji započinje u drugoj polovici 2012. godine, a pod njemačkim vodstvom. Ministri će razgovarati i o daljnjoj suradnji dviju država na području izobrazbe i logistike, kao i o mogućnostima vojno-tehničke suradnje.

Tijekom posjeta ministar Božinović sastat će se i sa predstavnicima Odbora za obranu njemačkog Bundestaga (Savezna skupština), te će posjetiti zrakoplovnu bazu njemačkih borbenih zrakoplova "Richthofen" u Wittmundu.

Osoba za kontakt je načelnica Odjela informiranja SOJI-a Emina Lišić, mob: 098/233 480.



Najave