Peta rotacija MLOT-a posjetila Islamski centar u Zagrebu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/novost_07042008.jpg

Već tradicionalno u sklopu priprema za odlazak hrvatskog kontingenta u NATO misiju ISAF u Afganistanu, peta rotacija MLOT-a (Mobilni promatrački tim za vezu) dana 07. travnja 2008. posjetila je Zagrebačku džamiju te se susrela s domaćinom Azizom ef. Hasanovićem, pomoćnikom muftije i glavnim koordinatorom za suradnju Islamske zajednice u RH i Ministarstva obrane.

Osnovni cilj posjete je, kroz predavanje i odgovore na pitanja, približiti pripadnicima HV način života, vjerske i kulturne običaje, te upoznati ih s tradicijom i poviješću afganistanskog naroda. Poznavajući te vrijednosti iskazuje se poštovanje narodu zemlje u kojoj će naši vojnici boraviti, a korisne informacije ujedno će učiniti njegov boravak lakšim i kvalitetnijim. Predavač je naglasio kako je prvi korak u poštivanju drugih upoznati se s njegovim sustavom vrijednosti i uvažavati ga. To poštivanje je najbolji način stvaranja i učvršćivanja povjerenje što je osnovni uvjet za izgradnju mira. Ef. Hasanović ponovo je pokazao otvorenost za eventualni posjet našim vojnicima u Afganistanu, gdje bi osobito bilo korisno susresti lokane vjerske vođe koji imaju veliki utjecaj na formiranje raspoloženja domicilnog stanovništva prema pripadnicima mirovnih misija.

Obilazeći Islamski centar, pripadnicima HV omogućen je ulazak i u molitveni prostor džamije gdje im je ef. Hasanović prezentirao način ponašanja u svetištu u slučaju prigode posjete džamiji u Afganistanu. Većini je to bio prvi ulazak u životu u molitveni prostor džamije. Tijekom predavanja, naši vojnici koji su i ranije već bili u misiji, iznijeli su svoje sugestije i prijedloge, te zahvalili predavaču na gostoprimstvu i dragocjenim sugestijama i informacijama. Na koncu je dogovoren službeni posjet imama našem timu u vojarnu „Sveti Petar“ u Ogulinu, tijekom kojeg će ef. Hasanović održati iscrpniju prezentaciju.



Vijesti