Izložba u galeriji "Zvonimir"

U galeriji MORH-a „Zvonimir", Bauerova 33, u ponedjeljak 14. travnja 2008. u 19 sati bit će otvorenje samostalne izložbe slika akademske slikarice iz Rijeke MORENE BRNČIĆ pod nazivom „ZBILJA NAD ZBILJOM".

 

Morena Brnčić rođena je 1976. godine u Rijeci. Slikarstvo je diplomirala 2000. godine na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu (Italija), u klasi profesora Saverija -Terrusa. Izlagati počinje 1998, kada ju je na trećoj godini studija prof. Saverio Terruso pozvao da izlaže na godišnjoj izložbi Akademije Brera - Salon I, u Museo della Permanente u Milanu, kako bi predstavila njegovu klasu. Samostalno izlaže od 2001. godine, a do sada je priredila dvadeset i tri samostalne i osamdesetak skupnih izložaba.

Stalni su joj motivi, po kojima je postala znana, konji, te mrtve prirode s voćem i povrćem, a u najnovije radove povremeno uvodi i ljudski lik. Sudjelovala je na većem broju likovnih priredaba i slikarskih kolonija, a radovi joj se, osim u privatnim zbirkama širom Hrvatske, nalaze i u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Norveškoj i SAD-u. Od 2001. godine članica je HDLU-a Zagreb. Živi i radi u Rijeci.

Na izložbi u galeriji Zvonimir predstavlja se s 38 slika (olovka, sangvina na papiru, akvarel, ulje na platnu, kombinirana tehnika i ulje na dasci, akvarel i tuš na papiru) nastalih u razdoblju od 2001. do 2008., podijeljenih u 4 ciklusa: Motivi konja, Mrtve prirode, Četiri godišnja doba, Flora i fauna.

O njezinu slikarstvu Višnja Slavica Gabout piše u predgovoru kataloga, među inim: ..."Morena Brnčić prirodu doslovno ne precrtava, već je na poseban način „prilagođava" - sebi, svojoj likovnoj percepciji i svome okularu, promatrajući cjelinu kroz detalj, pa je u njezinu slikarstvu taj za nju karakterističan detalj često ne samo polazište, nego i cilj. Cjelina je u nje zato počesto začudni zbir tih detalja, njezin autorski „unutarnji snimak" pojavnoga, prezentiran kroz pomno odabrane dijelove prirode, složene u intrigantnu kompoziciju - u cjelovitu asocijativnu priču i u vlastitu formulu figurativne prepoznatljivosti. Takve prepoznatljivosti gdje je doživljaj zbilje pretvoren u jednu novu zbilju - u zbilju nad zbiljom; u čudesnu sliku naizgled fotografski zabilježenih opažaja..." I dalje: ..." Dodatno još, u podlozi svega, koncentrirane su i kategorije vremena - onoga za razmišljanjae, opservaciju, akumulaciju i izvedbu, kao i onoga za išcitavanje, promišljanje i spoznaju, pa tako, u ovome slikarstvu, na prvi pogled bliskome nam i realnome, događaju se kontinuirani pomaci i klizanja stvarnosti - onoga što vidimo, onoga što mislimo da vidimo i onoga što iskustveno znamo. Rezultat te kombinatorike u konačnici je zbilja različitih razina spoznatljivosti. Zbilja koja se čini stvarnijom od sebe same. Dakle, zbilja-iluzija."

Izložba se može razgledati zaključno do 26. travnja 2008. u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Ulaz slobodan.



Najave