Otvorenje izložbe “Hiža/Korizmeno i Vuzmeno ruho Resnika“ u galeriji "Zvonimir"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/uskrs_29032010v.jpg

U galeriji MORH-a “Zvonimir“, Bauerova 33, u utorak 30. ožujka 2010. s početkom u 18,00 sati bit će otvorena etnografska izložba pod nazivom “Hiža/ Korizmeno i Vuzmeno ruho Resnika“

koja prikazuje kulturu stanovanja i života te originalnu, unikatnu odjeću (suknje, podsuknje, prsluci, kaputi, kape, marame) i ostalo tkanje (zavjese, ručnici, prekrivači, plahte) iz Resnika u vrijeme Korizme i Uskrsa.
Na izložbi će biti prikazani posebni načini tkanja i ukrašavanja (razlike bjeline ili tuženine u Korizmi, od Uskrsne šarenine u kojoj prevladava crvena boja), kao i alatke koje su se koristile za sjetvu i obradu konoplje i lana, izradu sukna, šivanje i ukrašavanje odjeće. Poseban dio izložbe čine makete i fotografije drvenih kuća “hiža“, s karakterističnim gospodarskim zgradama seoskog gazdinstva.
Autor odabira izložaka je prof. dr. Stjepan Pepeljnjak, znanstvenik, etnograf, kazališni autor i skladatelj.
Izložba je organizirana u okviru programa 19. Pasionske baštine povodom Uskrsnih blagdana, a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine grada Zagreba.
Multikulturalna manifestacija u organizaciji udruge Pasionska baština održava se svake godine uoči Uskrsa kao niz likovnih, glazbenih, kazališnih, književnih i folklornih obrada vezanih uz Kristovu muku i uskrsnuće. U Hrvatskoj je manifestacija Pasionska baština prvi put održana 1992. godine, a od 1998. uključena je u europsku asocijaciju Europassion.
Izložba je otvorena za javnost do 10. travnja 2010., a može se razgledati u radno vrijeme galerije “Zvonimir“: pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

 

 



Najave