Otvorena izložba "Hrvatski vojnik u Afganistanu"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/izlozba_afganistan1v.jpg

U galeriji MORH-a "Zvonimir", Bauerova 33, u utorak, 31. ožujka, s početkom u 19 sati, otvorena je izložba pod nazivom "Hrvatski vojnik u Afganistanu – Mirovna misija ISAF". Na izložbi je prikazano preko 100 fotografija koje su pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske snimili u Afganistanu tijekom boravka u misiji ISAF, a u koju je RH, kao članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir poslala prve svoje vojnike 2003. godine.

Fotografije koje prikazuju Afganistan, ljude i zemlju, viđene očima hrvatskog vojnika, njegove dojmove pri susretu s tom dalekom i stranom civilizacijom i kulturom, njihovim načinom života, tradicijom i vrijednostima izložilo je 20-tak izlagača među kojima su Goran Atlija, Tomislav Petrović, Mladen Ribić, Vlasta Zekulić, Siniša Marolt, Zlatko Sudić, Željko Vinščak, Željko Kliska te fotograf Odjela hrvatskih vojnih glasila Tomislav Brandt.

Izložbu je otvorio zamjenik načelnika Službe za odnose s javnošću i informiranje, pukovnik Dražen Jonjić koji je također izlagač svojih fotografija koje je snimio boraveći u misiji ISAF u Afganistanu. Prisjećajući se boravka u Afganistanu, na osebujan način približio je svim posjetiteljima izložbe specifičnost daleke nam zemlje kao i način života te boravak pripadnika OS RH u misiji ISAF. Otvorenju izložbe nazočio je i vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, generalni vikar Vojnog ordinarijata mons. Josip Šantić, te predstavnici Vojno-diplomatskog izbora.

Uz misiju ISAF u Afganistanu, pripadnici OS RH sudjeluju u još 14 misija pod okriljem Ujedinjenih naroda, kao i Europske Unije. Upravo ove godine obilježava se 10 godina sudjelovanja pripadnika OS RH u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

Izložba se može razgledati zaključno do 8. travnja 2009. u radno vrijeme galerije "Zvonimir", pon-pet od 11 do 18 sati, subotom od 10 do 12 sati, nedjeljom i blagdanom zatvoreno. Ulaz slobodan.

Priopćenja