Ophodni brod Obalne straže RH spasio unesrećene Norvežane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/brod_11052010_v.jpg

Ophodni brod Obalne straže RH pod nazivom "Šolta" (OB-02) danas, 11. svibnja oko 13,55 sati, spasio je dvojicu norveških državljana čija je jedrilica potonula u području otoka Žirja, u šibenskom akvatoriju.

Naime, Nacionalna središnjica traganja i spašavanja iz Rijeke (NSTS) dojavila je oko 13.00 sati u operativno središte Obalne straže RH i Hrvatske ratne mornarice, da su primili signal za opasnost sa broda "Adriatic", 21 nautičkih milja (Nm) jugozapadno od otoka Žirja. Ista je proslijeđena na ophodni brod «Šolta» koji je u 13.35 sati uočio splav za spašavanje i gumenjak oko 27 Nm jugozapadno od otoka Žirja. Došavši do same splavi za spašavanje, pronašli su dvije osobe koje su odmah ukrcale na brod Obalne straže RH. Spašeni su u dobrom stanju i nisu ozlijeđeni. Naknadno je utvrđeno da se radi o norveškim državljanima kojima je brod potonuo. Plovili su prema Visu kada su uočili da im u jedrilicu prodire more. Odmah su napustili jedrilicu i sklonili se u splav za spašavanje.
Ophodni brod "Šolta" na kojem su ukrcani unesrećeni Norvežani, trenutno plovi prema luci Primošten gdje će ih prihvatiti djelatnici Lučke kapetanije Šibenik. Osim lučke kapetanije, o događaju je izvješteno i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.



Vijesti