Ministar Vukelić na sastanku ministara obrane NATO-a u Berlinu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato-12052010_v.jpg

Na poziv ministra obrane SR Njemačke Karla-Theodora zu Guttenberga, izaslanstvo Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH predvođeno ministrom Brankom Vukelićem i načelnikom GS OS RH generalom zbora Josipom Lucićem sudjelovalo je danas, 11. svibnja 2010. na neformalnom sastanku ministara obrane država davateljica snaga na području Regionalnog zapovjedništva Sjever (RC North) u NATO operaciji ISAF.


Sastanak je održan u Berlinu u organizaciji SR Njemačke, kao vodeće države zadužene za Regionalno zapovjedništvo Sjever, a s ciljem rasprave o implementaciji nove savezničke strategije u Afganistanu, povećanju koordinacije civilnih i vojnih napora saveznika, te procesu tranzicije odgovornosti za sigurnost u Afganistanu na afganistanske institucije u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u kojem sa svojim snagama participira i Republika Hrvatska.
Tijekom sastanka ministri obrane iskazali su svoju jednoglasnost u ocjeni kako Afganistan ne smije ponovno postati sigurno utočište za međunarodni terorizam, budući da je stabilan Afganistan izravno vezan za regionalnu i globalnu sigurnost i stabilnost. Raspravljalo se i o predanosti i potpori međunarodne zajednice afganistanskoj vladi, te o preuzimanju pune odgovornost za afganistansku sigurnost tijekom idućih godina. Sukladno zaključcima i smjernicama konferencije o Afganistanu koja se održala u Londonu u siječnju ove godine, dugoročni fokus međunarodne zajednice ostaje na obučavanju afganistanskih snaga sigurnosti, kako policije tako i vojske, te razvoju i uspostavi vjerodostojnih institucija što će dovesti do postupnog preuzimanja pune odgovornosti Afganistanaca i njihovih snaga sigurnosti za situaciju u zemlji.
Također, ministri obrane jednoglasno su iskazali svoje očekivanje da afganistanska vlada ispuni jamstva koja je dala na konferenciji u Londonu, te na taj način međunarodnoj zajednici i svojim građanima pruži jasan i vjerodostojan znak da može preuzeti punu odgovornost za sigurnost svoje zemlje.
Ministar Vukelić naglasio je predanost Republike Hrvatske angažmanu saveznika i međunarodne zajednice u uspostavljanju održivog  afganistanskog društva na korist samih Afganistanaca. Među ostalim, ministar Vukelić istaknuo je važnost implementacije zaključaka s konferencije u Londonu i značaj predanosti afganistanskih institucija u provedbi preuzetih zadaća. U potpori razvoja afganistanskih snaga sigurnosti, ministar je istaknuo i budući hrvatski doprinos u obliku mentorskih i instruktorskih sposobnosti.



Priopćenja