Održan sastanak HRZ-a i zrakoplovstva Vojske Crne Gore

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/11/sastanak_zrakoplovstvo_hrvatske_crne_gore_22112018_v.jpg
Foto: HRZ

Izaslanstvo Hrvatskog ranog zrakoplovstva sastalo se s izaslanstvom zrakoplovstva Vojske Crne Gore, 21. i 22. studenog 2018. godine na HVU "Doktor Franjo Tuđman".

Sastanak je održan u okviru nastavka NATO inicijative BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) u kojoj Republika Hrvatska ima ulogu vodeće nacije u izradi studije nabave radarskih uređaja za BiH, Crnu Goru i Makedoniju, ulogu sponzorske nacije u procesu nabave sustava MASE (Multi Aegis Site Emmulator) za Crnu Goru i Makedoniju i ulogu zemlje domaćina za program razmjene podataka o situaciji u zračnom prostoru (Air Situation Data Exchange - ASDE).

Svrha sastanka je pomoć i usmjeravanje zrakoplovstva Vojske Crne Gore u procesu integracije u NATO integrirani sustav obrane zračnog prostora i proturaketne obrane te uspostava kontakta sa Samostalnom službom za vojni zračni i pomorski promet Republike Hrvatske. 

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je zamjenik voditelja tima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za BRAAD i zapovjednik bojne ZMIN, brigadir Dalibor Benko a u izaslanstvu su bili član tima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za BRAAD, pukovnik Miroslav Bolješić, zamjenik zapovjednika bojne ZMIN, pukovnik Krešimir Tafra, zapovjednik Središte za Nadzor Zračnog prostora  bojne ZMIN, pukovnik Teofil Tolić i djelatnici zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i bojne ZMIN.

Crnogorsko izaslanstvo predvodio je obnašatelj dužnosti zamjenika zapovjednika zrakoplovstva, potpukovnik Ljubinko Petić, a izaslanstvu su bili načelnik Odjela A-6, major Želimir Pojužina i zapovjednik zrakoplovnog operativnog središta, major Borivoje Radulović.

Sastanku su nazočili voditelj Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet, brigadir Saša Crnec i izaslanik Operativne uprave GS OS RH, pukovnik Mladen Paun.

Načelnik stožera zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadir Michael Križanec u prigodnom obraćanju podržao je suradnju sa ciljem pomoći zrakoplovstvu Vojske Crne Gore u procesu integracije u NATO sustav obrane zračnog prostora.

    Održan sastanak HRZ-a i zrakoplovstva Vojske Crne Gore

    Foto: HRZ

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzan-sastanak-hrz-a-i-zrakoplovstva-vojske-crne-gore/sastanak_zrakoplovstvo_hrvatske_crne_gore_22112018_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzan-sastanak-hrz-a-i-zrakoplovstva-vojske-crne-gore/sastanak_zrakoplovstvo_hrvatske_crne_gore_22112018_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzan-sastanak-hrz-a-i-zrakoplovstva-vojske-crne-gore/sastanak_zrakoplovstvo_hrvatske_crne_gore_22112018_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odrzan-sastanak-hrz-a-i-zrakoplovstva-vojske-crne-gore/sastanak_zrakoplovstvo_hrvatske_crne_gore_22112018_03.jpg


Vijesti