Održan sastanak zapovjednika mornarica, MARCOMET 2010.

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/macromet2010_c.jpg

U Splitu, od 23. do 26. svibnja 2010. godine, održan je sastanak zapovjednika mornarica, MARCOMET 2010. Na ovogodišnjem sastanku sudjelovalo je preko 140 uzvanika, od toga 39 admiral i 3 generala.

 

Sastanak je zapovjednik  NATO pomorskog zapovjedništva u Napulju, viceadmiral Maurizio Gemignani, dok je domaćin sastanka bio zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić.

Na sastanku, koji se po prvi put održavao u Hrvatskoj, sudjelovali su zapovjednici mornarica i visoki dužnosnici ratnih mornarica iz 27 zemalja svijeta, sa svih kontinenanata.

Otvarajući sastanak, predsjedavajući, viceadmiral Maurizio Gemignani, posebno je istakao da na ovogodišnjem MARCOMET-u sudjeluju mornarice sa svih kontinenata, što garantira da će pristup novim izazovima u novom pomorskom okolišu biti raznovrsniji. Domaćin ovogodišnjeg sastanka, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić, je zaželio dobrodošlicu svima nazočnima uz želju da MARCOMET razvije vrlo korisne i uspješne razgovore. „U današnjim uvjetima, kada sloboda svjetskih mora  izazvana novim rizicima i potencijalnim prijetnjama postavlja se pitanje kako najbolje garantirati sigurnost pomorskih pravac plovidbe i borbu protiv kriminalnih radnji na moru“, istaknuo je kontraadmiral Urlić.

Nazočne je pozdravio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Josip Lucić, te je napomenuo kako godišnji sastanci zapovjednika mornarica ostvaruju izuzetno pozitivne rezultate te doprinosi izgradnju mira, sigurnog okruženja i boljoj budućnosti za sve nas.

Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg u svom je obraćanju izrazio zadovoljstvo što su Hrvatska i Hrvatska ratna mornarica domaćini ovogodišnjeg sastanka zapovjednika mornarica. Posebno se osvrnuo na važnost pomorske sigurnosti i zajedničkih napora svih mornarica na osiguranju globalne sigurnosti svih pomorskih putova.

Putem video snimke nazočnima se obratio i Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OS RH, prof. dr. Ivo Josipović. Predsjednik Josipović je ukazao kako je pomorska sigurnost Jadranskog mora jedan od prioriteta hrvatske sigurnosne politike.

Radni dio sastanaka održan je u hotelu Le Meridien – Lav u Splitu. Najvažnije teme razgovora bile su vezane uz novi strateški NATO pomorski koncept, aktualne prijetnje u pomorskom okružju, komercijalnim interesima pomorskog okruženja, kao pomorski terorizam i tekuće operacije u Adenskom zaljevu i Somalijskim vodama. Posljednjeg dana sastanka razgovaralo se o NATO združenim operacijama.

    Održan sastanak zapovjednika mornarica, MARCOMET 2010.

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odran-sastanak-zapovjednika-mornarica-marcomet-2010/markomet_20100527_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odran-sastanak-zapovjednika-mornarica-marcomet-2010/markomet_20100527_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odran-sastanak-zapovjednika-mornarica-marcomet-2010/markomet_20100527_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odran-sastanak-zapovjednika-mornarica-marcomet-2010/markomet_20100527_4.jpg


Vijesti