Obuka sigurne i terenske vožnje za interventnu policiju MUP-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/interventna-policija_05122017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi
U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega Zapovjedništva za potporu u razdoblju od 20. studenoga do 8. prosinca 2017. godine provodi se obuka sigurne i terenske vožnje za pripadnike interventne policije MUP-a uz uporabu vitla na lakim terenskim vozilima.

U prvome tjednu obuku je završilo 12 polaznika, u drugome 16, a u trećem tjednu obuku bi trebalo završiti još 12 polaznika.

Terenski dio obuke proveden je na namjenski izgrađenoj stazi za terensku vožnju na Logističkom vježbalištu „Glavica“ te po šumskim putovima obližnjih planina.

Nakon provedene obuke polaznici su osposobljeni za pravilno reagiranje vozilom u mogućim kritičnim situacijama u prometu na cestama, a osposobljeni su i za samostalno upravljanje terenskim vozilom u svim cestovnim i terenskim uvjetima uz uporabu uređaja koji omogućavaju bolju prohodnost. Upoznalo ih se i sa sigurnosnim mjerama u vezi s uporabom vozila.

Sigurna vožnja daje polaznicima pravu spoznaju o tome što znači zaustaviti vozilo u cestovnim uvjetima pri različitim brzinama i na podlogama različite kliznosti. Simuliranjem kritičnih situacija u potpuno kontroliranim uvjetima polaznici uvježbavaju različite tehnike kočenja, uz i bez primjene sustava protiv blokiranja kotača (ABS), izbjegavajući pri tom prepreke te zadržavajući upravljivost i nadzor nad vozilom.

Vijesti