Obuka kadeta na vojnom poligonu "Gašinci"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kadeti_25072014_v.jpg
Foto: OSRH/ M. Kiš

U Pješačkoj pukovniji Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, na vojnom poligonu „Gašinci“ u tijeku je obuka kadeta u sklopu Kampa 1 i Kampa 2.

Cilj Kampa 1 je utvrđivanje temeljnih vojnih znanja za razinu vojnika pješaštva i mornara OS RH. Ovaj se kamp provodi nakon 1. akademske godine kroz tri faze: 1. faza je temeljna vojna obuka koja se održava od 21. srpnja do 2. kolovoza 2014., potom slijedi temeljna mornarska obuka u vremenu od 3. do 9. kolovoza 2014.

U ove dvije faze sudjeluje svi kadeti.

U 3. fazi granske obuke, koja traje od 10. do 17. kolovoza 2014., kadeti se dijele u skupine za obuku za potrebe Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Kamp 2 provodi se nakon druge akademske godine s ciljem utvrđivanja temeljnih vojnih znanja razvijenih tijekom godišnje vojne obuke, te razvoja temeljnih vještina vođenja i zapovijedanja provođenjem taktičkih radnji i zadaća.

Trideset devet kadeta 10. naraštaja prolazi gransku obuku u razdoblju od 21. srpnja do 9. kolovoza 2014. godine na tri lokacije: na vojnom poligonu „Gašinci“, Središtu za obuku „Rudolf  Perešin“ u Zemuniku Donjem te u vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu.

U kampu sudjeluje i 15  kadeta oružanih snaga SAD, u sklopu CULP programa.

U petak, 25. srpnja 2014. kadeti su proveli pripremno gađanje s ciljem provjere obučenosti strijelca u rukovanju strojnicom M-84, na udaljenosti 100 m u ciljničku točku promjera 10 cm na meti 1x1 m.

Polaznici Kampa 2 ocijenili su obuku sadržajnom i korisnom, a mogućnost razmjene iskustava i dojmova s američkim kolegama dodatno obogaćuje njihov boravak  na VP „Gašinci“.



Vijesti