Obilježena obljetnica pogibije satnika Dragutina Barića

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/press_konferencija_hrz_26112019_01-1024x683.jpg
Foto: MORH / T. Brandt

Izaslanstvo 91. krila obilježilo je obljetnicu pogibije satnika Dragutina Barića, jednog od prvih pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva

Izaslanstvo 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u utorak, 22. prosinca 2020. obilježilo je obljetnicu pogibije satnika Dragutina Barića polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu na Gradskom groblju Mirogoj.

Obilježavanju obljetnice pogibije na Mirogoju nazočio je sin poginulog Dragutina Barića te izaslanstvo 91. krila u sastavu: voditelj OSr 91. krila pukovnik Oliver Vanberger, 1. dočasnik 91. krila časnički namjesnik Tihomir Huremović i nadnarednica Martina Grof.

Satnik Dragutin Barić bio je jedan od prvih pripadnika HRZ-a i suosnivač Prve zrakoplovne grupe koja je kasnije prerasla u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Nakon oslobađanja aerodroma Lučko, njegova zadaća bila je spašavanje opreme i stvaranje zrakoplovne radionice za održavanje zrakoplova.

Sudjelovao je u akciji spašavanja helikoptera znanog kao „Stara frajla“ kod Petrinje, te je bio jedan od ključnih ljudi koji su radili na osposobljavanju i obuci zrakoplovnih tehničara.

Poginuo je 21. prosinca 1991. godine u Vrsaru tijekom agresorskog zračnog napada, zajedno sa časničkim namjesnikog Draganom Gavranom, prilikom obavljanja zadaća naoružavanja i osposobljavanja poljoprivrednih i sportskih zrakoplova za potrebe Hrvatske vojske u obrani Republike Hrvatske u Zračnoj luci Vrsar.

Objava Obilježena obljetnica pogibije satnika Dragutina Barića pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti