Obilježena 21. obljetnica pogibije generala Andrije Matijaša – Pauka

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pauk_09102016_v.jpg
Foto: OS RH/ V. Škarica

Komemoracija povodom obilježavanja 21. godišnjice pogibije general bojnika Andrije Matijaša-Pauka, ratnog zapovjednika 4. gardijske brigade održana je u nedjelju, 9. listopada 2016. godine u njegovom rodnom mjestu  Marina kod  Trogira.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik Predsjednice RH  i zapovjednik 4. gardijske brigade general bojnik Damir Krstičević, izaslanik ministra obrane Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov i drugi.

Tom prigodom pomoćnik ministra obrane Zdravko Jakop istaknuo je kako je general bojnik Andrija Matijaš Pauk postao simbol i primjer heroja Domovinskog rata koji je u povijesnim, prekretničkim vremenima borbe za opstojnost Hrvatske, svoje sposobnosti i dar prirodnog vođe darovao svojim suborcima, gradeći i snažeći legendarnu 4. gardijsku brigadu. „Bila je čast, ponos, biti u istom pobjedničkom stroju s takvim ljudima. Mi, suborci iz drugih gardijskih brigada, znali smo da takvu volju, žudnju za slobodom jedine domovine Hrvatske, nitko ne može slomiti, nitko ne može nadvladati.“ rekao je Jakop te naglasio kako nam slobodu nitko nije darovao jer je ona skupo plaćena, zdravljem i žrtvom naših prijatelja i naše braće. „Nikada se ne smijemo umoriti od čuvanja uspomena na njih. Oni su naš putokaz, oni nas uče kako se voli, kako se brani, kako se bori i žrtvuje za jedinu lijepu našu“ zaključio je pomoćnik ministra Jakop.

U svom obraćanju načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov prisjetio se ratnog puta legendarne 4. gardijske brigade pod zapovijedanjem generala bojnika Andrije Matijaša Pauka, istaknuvši kako su ga svi njegovi suborci i suradnici znali kao istinskog vođu koji se brinuo o svojim ljudima. „Poštovali su ga jer je bio požrtvovan, ali i staložen. U našim srcima ostat će zapamćen kao istinski vođa, vješt ratnik i veliki domoljub“,  naglasio je general Šundov te dodao kako se na današnji dan s tugom i pijetetom prisjećamo generala Pauka i svih njegovih suboraca koji su se hrabro suprotstavili nadmoćnijem neprijatelju i koji su odlučno i prkosno, po cijenu vlastitih života, branili svoje hrvatsko ognjište. „Čuvajući i braneći svoju prošlost i istinske vrijednosti, zajedničkim snagama gradimo budućnost svih hrvatskih građana. Kao što je naša dužnost u Domovinskom ratu bila ustrajno i požrtvovno braniti domovinu, tako je i u miru naša dužnost prenositi istinu o Domovinskom ratu i njegovim junacima“ zaključio je general Šundov.

Izaslanik predsjednice RH, zapovjednik 4. gardijske brigade general bojnik Damir Krstičević tom je prigodom istaknuo da su domovinski rat i žrtva hrvatskih branitelja temelj suvremene i moderne hrvatske države te naglasio kako vjeruje da i danas možemo naći snage i prevladati sve teškoće vremena u kojem živimo.

General Krstičević prisjetio se važnosti poginulog Andrije Matijaša Pauka. „Andrija je bio istinski titan, hrabar, odlučan, samoprijegoran, iznad svega pošten i moralan čovjek. Ne samo da je bio sposoban vojnik i veliki ratnik, njegova uloga je bila daleko šira."

"Bio je istinski vođa kojem se vjerovalo i kojeg se spremno slijedilo. Izvor samopouzdanja mlađima, često i otac i učitelj, spomenik još za života. Ako budućim naraštajima uspijemo nametnuti takav ideal i takav vrijednosni sustav koji je imao pokojni Andrija - nema straha za hrvatsku budućnost“, zaključio je general Krstičević.



Vijesti