Obilježen Dan Vojne kapelanije “Blaženi Ivan Merz” u Slunju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/2024-05-14-dan-kapelanije-bl-ivan-merz-1024x683.jpg
Obilježen Dan Vojne kapelanije "Blaženi Ivan Merz" u Slunju | Foto: HKoV

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju obilježen je Dan Vojne kapelanije i proslavljen blagdan zaštitnika kapelanije blaženog Ivana Merza

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju krajem prošlog tjedna svečanom koncelebriranom misnim slavljem obilježen je Dan Vojne kapelanije i proslavljen blagdan zaštitnika kapelanije blaženog Ivana Merza.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan. S biskupom u koncelebraciji bili su vojni kapelani vlč. Dino Rupčić i vlč. Željko Savić te dekan Slunjskog dekanata vlč. Šimo Božić.

Msgr. Jure Bogdan u propovijedi se osvrnuo na život blaženog Ivana Merza i istaknuo kako je Hrvatska vojska imala veliku ulogu u njegovom životu te oblikovala njegov karakter.

“Poput blaženog Alojzija Stepinca, bio je časnik koji je bio mobiliziran u I. svjetskom ratu. U bilješkama koje je vodio u svome dnevniku tijekom života vidi se koliko se trudio na razvoju vlastite kreposti i čestitosti”, rekao je msgr. Bogdan.

Također, biskup je istaknuo kako je blaženi Ivan Merz, iako nije bio svećenik, ipak bio veliki apostol.

Misnom slavlju nazočili su zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek, zapovjednik Središta za borbenu obuku, ujedno i zapovjednik vojnog poligona “Eugen Kvaternik” Slunj brigadir Davor Stipetić, zapovjednici postrojbi smještenih na poligonu, državni službenici i namještenici, vojnici, dočasnici, časnici te predstavnici Policijske postaje Slunj i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Slunj.

Objava Obilježen Dan Vojne kapelanije “Blaženi Ivan Merz” u Slunju pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti