Obilježena 21. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/hvu_obljetnica_21122012_v.jpg

U Časničkom domu vojarne "Petar Zrinski" u Zagrebu danas je, 21. prosinca 2012., svečano obilježena 21. obljetnica ustrojavanja i djelovanja Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski".


Uz djelatnike HVU-a i polaznike svih razina izobrazbe, svečanosti su nazočili i izaslanik Predsjednika RH načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, zamjenica i izaslanica ministra obrane Višnja Tafra, čelnici i zapovjednici ustrojbenih cjelina MORH-a i OSRH, dužnosnici MUP-a, predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice i vojnodiplomatskog zbora, bivši zapovjednici i djelatnici HVU-a i drugi gosti.

Tijekom prigodnog govora general Lovrić je naglasio da "HVU već dvadeset i jednu godinu predstavlja intelektualnu okosnicu Oružanih snaga". Znanje koje je HVU pružao polaznicima dalo je znatan doprinos izgradnji pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, ali i pobjedničke vojske u procesima integracije i prilagodbe standardima NATO-a. Obraćajući se nastavnicima, Lovrić je rekao da uvažava činjenicu intelektualnog potencijala kojim raspolažu, stoga traži da kroz nastavne planove i programe iskazuju inventivnost i kreativnost, te potrebitu fleskibilnost, odbacujući dogmatski pristup vojnoj misli. "Izgrađujte naše časnike koji su sposobni izgrađivati integraciju ne samo prema gore, već se integrirati i prema dolje, jer suvremene operacije zahtijevaju multinacionalni pristup u djelovanju već na razini posade, tima i desetine", rekao je izaslanik vrhovnog zapovjednika OSRH.

Zamjenica ministra obrane Tafra rekla je da je ljudski potencijal najvažniji čimbenik i pokretač razvoja OSRH, stoga ga treba razvijati i usavršavati. Tu do izražaja dolazi Hrvatsko vojno učilište, krovna vojoobrazovna institucija, međunarodno prepoznata od saveznika i partnera. "Gledajući prema naprijed, najvažniji projekt HVU-a jest snažnije uvezivanje sa civilnim obrazovnim sustavom. Svima nam je želja da izobrazba na HVU-u bude priznata po civilnim standardima. Uspjehom tog projekta kvalitetu našeg obrambenog sustava dovest ćemo na još višu razinu. Stoga je na svima vama velika odgovornost", rekla je Tafra. U dostizanju tog cilja će HVU imati punu podršku MORH-a, stoga su za sljedeću godinu osigurana sredstva namijenjena rješavanju pitanja adekvatnog smještaja polaznika, istaknula je zamjenica ministra.  

Osvrčući se na povijest Učilišta, ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić pozdravio je i zahvalio svima koji su dali doprinos razvoju HVU-a, od Domovinskog rata i Časničkog centra, pa sve do danas, kad je brojka ljudi koji su završili neki oblik školovanja prešla 30 tisuća. Danas je HVU moderna institucija, u vremenu u kojem su vojnim zapovjednicima potrebna nova znanja i uvid u najsuvremenija vojna kretanja. Prijenos tih saznanja i kretanja na polaznike temeljna je zadaća Učilišta. "U centru interesa bit će polaznik, nastavni planovi i programi, edukacija i usavršavanje nastavnika i instruktora, te poboljšavanje standarda učenja i izvođenja nastave", rekao je Barić, dodavši da HVU ima sve uvjete da napravi dobru transformaciju i u okviru sveučilišne zajednice akreditira sve programe izobrazbe. Transformacija će tražiti dodatne napore, zaključio je general Barić, pozvavši čelnike drugih ustrojbenih cjelina iz sustava da daju svoj doprinos.

Nakon prigodnih govora uslijedilo je uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim djelatnicima HVU-a, a potom kulturno umjetnički-dio programa, sa glazbenim nastupom Orkestra OSRH i prikazivanjem trinaestominutnoga filma o HVU-u, autora Miljenka Majnarića i Anele Stubičar.

Nakon svečanog dijela programa nazočni su obišli izložbu vojnostručne literature i izložbu "U službi čovjeka i mira", postavljenu povodom 15 godina Vojne biskupije i 20 godina hodočašća u Lurd i Mariju Bistricu.

    Obilježena 21. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeena-21-obljetnica-hrvatskog-vojnog-uilita/hvu_obljetnica_21122012_12.jpg


Priopćenja